Hoe vakbonden de klimaatcrisis kunnen helpen bestrijden

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, vieren we de successen van vakbonden. En we strijden door voor betere lonen, een betere werkomgeving en groene banen. Maar hoe spelen vakbonden een rol in klimaatrechtvaardigheid?

Wat is een vakbond?

Een vakbond is een vereniging met werknemers als leden. Ze komen namens alle werknemers op voor hun rechten. Denk bijvoorbeeld aan een beter loon, veiligheid op de werkvloer en vakantiedagen. Maar ook het recht op een leefbare wereld voor werknemers.

De grootste vakbond van Nederland is de FNV. Zij hebben bijna 1 miljoen leden. 

vakbonden hebben voor veel rechten gezorgd

Weekend, een werkdag van 8 uur en vakantiedagen: al deze dingen waren er niet geweest zonder een vakbond. Vakbonden zetten zich al ruim honderd jaar in voor de rechten van werknemers.

Dit doen vakbonden onder andere:

  • Ze onderhandelen met werkgevers over contracten en arbeidsvoorwaarden namens werknemers.
  • Ze organiseren acties en stakingen om druk op die onderhandelingen te zetten.

Stakingen en acties zijn de grote kracht van vakbonden. Want zonder werknemers draait ons land niet. Dus wanneer werknemers van het openbaar vervoer allemaal staken, rijden er helemaal geen treinen, bussen of trams.

Zo kunnen werknemers duidelijk maken hoe belangrijk zij zijn om ons land draaiende te houden. En dat ze recht hebben op waardering, respect en goede arbeidsvoorwaarden van hun werkgever. 

Vakbonden kunnen als geen ander druk zetten op grote bedrijven om rechten voor elkaar te krijgen.

Op de afbeelding zie je een spreker van FNV tijdens de Mars van Klimaat en Rechtvaardigheid in 2023. Hij staat samen op het podium met werknemers uit de industrie en mensen van FNV Netwerk Klimaat.

Een spreker van vakbond FNV tijdens de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in 2023. Foto credits: Bart Hoogveld. 

verandering van bedrijven is hard nodig

Willen we de uitstoot beperken en de klimaatcrisis tegengaan? Dan zal vanuit grote bedrijven de verandering moeten komen. Zij hebben directe controle over de uitstoot.  57 grote, vervuilende bedrijven zijn samen verantwoordelijk voor zelfs 80% van de wereldwijde uitstoot.  

Maar: de meeste bedrijven hebben nog steeds geen goed klimaatplan. Er is vaak nog geen perspectief voor werknemers die hun baan dreigen te verliezen door de klimaatcrisis.

winst naar mensen en planeet

Aan de winsten ligt het niet. 20 bedrijven maakten 317 miljard euro winst sinds het klimaatakkoord van Parijs. Dat geld ging vooral naar aandeelhouders. 

Terwijl de lonen van werknemers achterbleven. Uit onderzoek van FNV blijkt dat aandeelhouders in 3 jaar tijd 59% meer geld kregen, terwijl de lonen maar met 12% stegen.

De bedrijven hebben hun prioriteiten dus niet op orde. Het geld gaat nu alleen naar de rijken en niet naar de mensen en de planeet, die het echt nodig hebben.

Terwijl bedrijven dat prima kunnen betalen, zo blijkt uit het gezamenlijke opiniestuk met vakbond FNV.

Samen kunnen wij grote vervuilers aan

Vakbonden en de klimaatbeweging willen dus allebei hetzelfde: de planeet leefbaar houden en de winsten van grote bedrijven beter besteden.

Het geld moet gaan naar verduurzaming én naar betere arbeidsomstandigheden. En als we daar samen voor gaan, vakbonden en klimaatbeweging hand in hand, dan kunnen we dat afdwingen. Vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn wij sterker.

Dat is de boodschap die vandaag op de Dag van de Arbeid centraal staat. En die laten we ook weer klinken op de Klimaatmars op de Zuidas: zet mensen en planeet boven winst! We kunnen niet wachten.

Foto bovenin: Mensen van FNV en Milieudefensie demonstreren samen. Tegen internationale handelsverdragen die voor arbeidsrechten en klimaat slecht zijn. © Marieke Wijntjes

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...