Veelgestelde vragen over onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over onze Klimaatzaak tegen ING. Hier beantwoorden we de belangrijkste vragen.

  1. Waarom starten jullie een rechtszaak tegen ING?
  2. Wat vragen jullie van ING?
  3. Wat betekent het om mede-eiser te zijn in de Klimaatzaak tegen ING?
  4. Waarom moet ik doneren om mede-eiser te worden?
  5. Loop ik een risico als ik meedoe aan deze Klimaatzaak?
  6. Heb ik een advocaat nodig om mee te doen aan deze Klimaatzaak?
  7. Ik ben jonger dan 18 jaar, kan ik mede-eiser worden?
  8. Kan mijn organisatie / bedrijf / werkgever ook mede-eiser worden?
  9. Wat is de invloed van het hoger beroep van Shell in deze nieuwe Klimaatzaak?
  10. Draagt ING echt zoveel bij aan de klimaatcrisis?
  11. Hoe kan ING veranderen in een duurzame bank?
  12. Ik ben klant bij ING. Is mijn (spaar)geld nog wel veilig?
  13. Wat verstaan jullie onder gevaarlijke klimaatverandering?
  14. Heeft deze rechtszaak ook invloed op andere banken?
  15. Wat heeft deze rechtszaak voor gevolgen voor mensen die bij ING werken?
  16. Gaat de rechter niet op de stoel van de politiek zitten?
  17. Hoe groot is de kans dat jullie winnen?
  18. ING kondigde in december 2023 nieuw beleid aan. Waarom starten jullie nu nog een Klimaatzaak?
  19. Mijn organisatie is gevraagd om supporter van de ING zaak te worden. Wat betekent dat?
  20. Loopt mijn organisatie risico als supporter van de Klimaatzaak?

 

1. Waarom starten jullie een rechtszaak tegen ING?

ING is de grootste bank van Nederland, met het meeste geld en de grootste uitstoot. ING steekt bovendien meer geld in vervuilende bedrijven dan alle andere Nederlandse banken. Daarmee is ING medeveroorzaker van de klimaatcrisis.

We moedigen ING al heel lang aan om zijn beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Maar echt duurzame klimaatplannen blijven uit. Met deze nieuwe Klimaatzaak eisen we dat ING zijn verantwoordelijkheid neemt om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.

2. Wat vragen jullie van ING?

Wij eisen van ING halvering van zijn totale uitstoot en de samenwerking te stoppen met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar blijven brengen. Dat zijn grote bedrijven die geen goed klimaatplan hebben en olie- en gasbedrijven die nog steeds doorgaan met uitbreiding van hun projecten.

>> Lees hier meer over onze eis

3. Wat betekent het om mede-eiser te zijn in de Klimaatzaak tegen ING?

Als je je aanmeldt als mede-eiser betekent het dat je de Klimaatzaak tegen ING steunt. Het betekent echter niet dat je je juridisch verbindt aan de Klimaatzaak tegen ING. Aan deelname kan je geen rechten ontleden. Ook zal je naam niet als mede-eiser verschijnen op de dagvaarding of genoemd worden in juridische documenten of in de rechtszaal.

Ook als niet-juridische mede-eiser maak jij het verschil. Hoe meer mensen mede-eiser worden, hoe sterker we staan in de rechtszaal.

4. Waarom moet ik 1 euro doneren om mede-eiser te worden?

Om dubbele of nep aanmeldingen te voorkomen vragen we je om een kleine donatie te doen van € 1. Meer doneren mag altijd! De kleine donatie die wij vragen bij het worden van mede-eiser helpt ons de Klimaatzaak grondig voor te bereiden zodat we er zeker van zijn dat we ook deze keer weer winnen van een grote vervuiler.  Onze inschatting is dat we minstens €750.000 nodig hebben. Dat is veel geld, maar er staat ook veel op het spel. ING heeft diepe zakken, een hele grote juridische afdeling en toegang tot de duurste advocaten van Nederland. Daar kunnen we tegenop als we ons goed voorbereiden. 

Als het ons lukt om de rechter te overtuigen en daarmee ING te dwingen om minder uit te stoten, dan is dat elke cent waard!

>> Meer weten hoe wij het geld besteden? Kijk dan de crowdfund pagina

5. Loop ik een risico als ik meedoe aan deze Klimaatzaak?

Nee, als mede-eiser ben je niet juridisch verbonden aan de Klimaatzaak tegen ING. Je loopt dus geen juridische of financiële risico’s door het steunen van deze rechtszaak.

6. Heb ik een advocaat nodig om mee te doen aan deze Klimaatzaak?

Nee, als mede-eiser ben je niet juridisch verbonden aan de Klimaatzaak tegen ING. Milieudefensie heeft zelf goede advocaten die ons bijstaan en adviseren.

7. Ik ben jonger dan 18 jaar, kan ik mede-eiser worden?

Ja, iedereen kan mede-eiser worden van de Klimaatzaak tegen ING. Maar omdat je onder de 18 bent willen we wel dat je het even met je ouders of verzorgers bespreekt.

8. Kan mijn organisatie / bedrijf / werkgever ook mede-eiser worden?

Nee, alleen burgers kunnen mede-eisers worden. We verzamelen wel steunbetuigingen van organisaties. Organisaties uit de hele wereld kunnen zich aanmelden als supporter van onze Klimaatzaak tegen ING. Wil je jouw organisatie aanmelden? Dat kan hier.

9. Wat is de invloed van het hoger beroep van Shell in deze nieuwe Klimaatzaak?

We hebben niet veel tijd, de klimaatcrisis wordt steeds erger en we moeten snel minder gaan uitstoten. We kunnen dus niet wachten op een uitspraak voor we deze nieuwe Klimaatzaak starten.

De rechtbank heeft ons in de Klimaatzaak tegen Shell gelijk gegeven. Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. We hebben er alle vertrouwen in dat dit ook in hoger beroep zo blijft.

Zowel Shell als ING hoeven niet te wachten op een uitspraak van de rechter. Ze kunnen nu al verduurzamen en stoppen met mensenlevens in gevaar te brengen.

10. Draagt ING echt zoveel bij aan de klimaatcrisis?

De uitstoot van ING was in 2022 minstens 61 Megaton (miljoen ton) broeikasgassen. Dat is ongeveer evenveel als een land als Zweden, en meer dan de uitstoot van Zwitserland. En die uitstoot is het afgelopen jaar zelfs omhoog gegaan.

Bovendien zijn de plannen van ING om zijn uitstoot omlaag te brengen helemaal niet goed genoeg om aan het doel van het klimaatakkoord van Parijs bij te dragen en gevaarlijke klimaatverandering te beperken. De bank blijft bijvoorbeeld nog steeds samenwerken met olie-, gas- en kolenbedrijven die hun projecten nog steeds uitbreiden. ING weet dat er geen ruimte meer is voor meer olie en gas en dat we juist zo snel mogelijk deze brandstoffen moeten afbouwen.

Een ander probleem van de klimaatdoelen van ING zijn de zogenoemde ‘intensiteitsdoelen’, in plaats van absolute doelen, voor het verminderen van de uitstoot. Met intensiteitsdoelen kan de bank zijn klimaatdoel behalen door bijvoorbeeld simpelweg 2 keer zoveel  hernieuwbare energie te financieren en tegelijk evenveel in vervuilende bedrijven te blijven steken. Daardoor lijkt het alsof de uitstoot daalt, maar in werkelijkheid komen er nog net zo veel broeikasgassen in de lucht.

11. Hoe kan ING veranderen in een duurzame bank?

Geld is een belangrijke levenslijn voor vervuilende bedrijven. Zonder geld kunnen deze bedrijven hun vervuilende activiteiten moeilijk doorzetten. Met het geld van ING blijven ze de klimaatcrisis verergeren.

ING kiest ervoor om zijn geld te stoppen in bijvoorbeeld olie- en gasbedrijven die ons klimaat, en daarmee mensenlevens, bedreigen. Door zijn keuzes en beleid te wijzigen en te kiezen voor duurzaamheid, vermindert ING zijn bijdrage aan het verergeren van gevaarlijke klimaatverandering.

Dat kan door niet langer samen te werken met vervuilende bedrijven. Of door bedrijven te helpen verduurzamen en aan te moedigen tot een goed klimaatplan.

12. Ik ben klant bij ING. Is mijn (spaar)geld nog wel veilig?

Onze Klimaatzaak tegen ING gaat over het klimaatbeleid en de uitstoot van ING. We focussen ons niet op het spaargeld of de hypotheek van burgers zoals jij.

ING kan de grootste stappen zetten met de grote vervuilende bedrijven waar de bank mee samenwerkt. Uiteindelijk moet iedereen zich aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs houden, ook ING. Bovendien kan ING genoeg geld verdienen door geld te stoppen in duurzame bedrijven en projecten.

ING geeft toe dat klimaatverandering een groot risico is voor de bank. De gevolgen van de klimaatcrisis hebben ook impact op banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Uiteindelijk werkt het dus ook in het voordeel van ING als we de opwarming van de aarde zo veel mogelijk weten te beperken.

13. Wat verstaan jullie onder gevaarlijke klimaatverandering?

Goede vraag! Dit artikel legt alles uit.

14. Heeft deze rechtszaak ook invloed op andere banken?

Uiteraard zullen banken, verzekeraars en pensioenfondsen meekijken. Want als wij deze Klimaatzaak tegen ING winnen, zetten we een voorbeeld voor andere banken (en pensioenfondsen en verzekeraars). Wat voor ING geldt, geldt namelijk voor de hele sector.

Dat geeft niet alleen een signaal naar banken maar ook naar politici die uiteindelijk betere wetten moeten maken. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat uiteindelijk de hele sector in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs.

15. Wat heeft deze rechtszaak voor gevolgen voor mensen die bij ING werken?

We vinden het heel belangrijk dat werknemers niet de dupe worden van de overgang naar een duurzame bankensector. Banken blijven nodig en veel diensten van ING ook. Ook voor de financiering van duurzame projecten en bedrijven zijn experts en bankiers nodig. Het is uiteindelijk aan ING om te bepalen hoe het werk precies wordt gedaan en door wie.

16. Gaat de rechter niet op de stoel van de politiek zitten?

Het is de taak van de rechter om de wet toe te passen. Shell gebruikte ook het argument dat de oplossing niet bij het bedrijf ligt maar dat het aan de politiek is. De rechter was het hier niet mee eens en dwong Shell tot een vermindering van zijn uitstoot.

17. Hoe groot is de kans dat jullie winnen?

In de rechtszaal gaat het om de feiten. Wij zouden nooit een rechtszaak beginnen als we er niet in geloofden dat we ook kunnen winnen.

18. ING kondigde in december 2023 nieuw beleid aan. Waarom starten jullie nu nog een Klimaatzaak?

Het nieuws dat ING vanaf 2040 steeds minder geld wil stoppen in het zoeken naar en oppompen van olie en gas, en tegelijkertijd 3 keer zoveel geld wil stoppen in duurzame energie zoals zonne-en wind energie, is een kleine stap in de goede richting. Maar het is helaas lang niet genoeg. Met deze nieuwe plannen blijft ING namelijk nog steeds meer geld stoppen in olie, kolen en gas dan in duurzame energie zoals zonne- en windenergie.

De bank wil minder geld uitgeven aan het zoeken naar (en winnen van) olie, maar heeft geen plannen om minder geld te stoppen in het verwerken van olie of het handelen in olie. Daarnaast gaat het alleen om leningen van de bank aan olie- en gasbedrijven en niet voor andere vormen waarmee ING dit soort bedrijven steunt.

Bovendien gaan de plannen van ING niet snel genoeg. De bank wil tot 2040 geld stoppen in bedrijven die nog steeds nieuwe vervuilende projecten starten. Dit kan echt niet, want zo voorkomen we niet dat de aarde opwarmt met meer dan 1,5°C.

19. mijn organisatie is gevraagd om supporter van de ING zaak te worden. wat betekent dat?

Als je je organisatie aanmeldt als supporter, betekent het dat jouw organisatie de Klimaatzaak tegen ING steunt. Het betekent echter niet dat je je juridisch verbindt aan de Klimaatzaak tegen ING. Aan deelname zitten geen rechten of plichten verbonden.

Wel zullen we gaan communiceren welke organisaties de Klimaatzaak allemaal steunen. Zo maak je als niet-juridische supporter het verschil: samen bouwen we maatschappelijke druk op voor vergroening van de ING!

20. loopt mijn organisatie risico als supporter van de klimaatzaak?

Nee, als supporter ben je niet juridisch verbonden aan de Klimaatzaak tegen ING. Je loopt dus geen directe juridische of financiële risico's door het steunen van deze rechtszaak.

Maar ook als niet-juridische supporter maak jij het verschil: samen bouwen we maatschappelijke druk op voor vergroening van de ING!

Word mede-eiser

Foto bovenaan: close-up van Roger Cox, advocaat van de Klimaatzaak tegen ING | Fotograaf: Marten van Dijl 

Loading...