Dit eisen we van ING in onze nieuwe Klimaatzaak

ING blijft doorgaan met het verergeren van de klimaatcrisis. Daarom brengen we met duizenden mensen de bank voor de rechter. Leer hier waarom het huidige klimaatbeleid van ING niet deugt en wat we precies van ING eisen.

Dit zijn onze eisen

Wij eisen dat ING zijn totale uitstoot halveert en de samenwerking stopt met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar brengen. Dat zijn grote bedrijven die geen goed klimaatplan hebben. En olie- en gasbedrijven die nog steeds doorgaan met uitbreiding van hun projecten.

In juridische termen wordt een eis een vordering genoemd. In de brief die we op 19 januari 2024 naar de bestuurders van ING stuurden staan deze vorderingen uitgebreid uitgelegd en onderbouwd. Onze eisen bestaan uit 2 delen die er samen voor zorgen dat ING zijn beleid in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs.

>> Bekijk hier de samenvatting van onze brief aan ING
>> Bekijk hier onze gehele brief aan ING

Deel 1: halvering van de uitstoot

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden is het nodig dat we wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen heel snel omlaag brengen. Vooral de grootste en rijkste vervuilers, zoals ING , hebben daarin een grote verantwoordelijkheid. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de uitstoot van CO2 en van andere broeikasgassen ongeveer moet worden gehalveerd in 2030 ten opzichte van 2019 als we onder 1,5 graad opwarming willen blijven.

Deel 2: samenwerking met vervuilende bedrijven

Ook eisen we van ING dat de bank niet meer samenwerkt met grote bedrijven die gevaarlijke klimaatverandering veroorzaken. Daarvoor moet ING van alle grote bedrijven waar de bank mee samenwerkt een goed klimaatplan eisen die in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs. Als dat plan niet binnen 1 jaar goed genoeg is of als het bedrijf het plan niet goed uitvoert, dan moet ING de samenwerking met het bedrijf verbreken.

Voor olie- en gasbedrijven zijn we nog wat strenger. De wetenschap is duidelijk. Er is geen toekomst voor olie, gas en kolen. Daarom is het noodzakelijk dat ING van vervuilende klanten eist dat ze stoppen met de uitbreiding van olie, gas en kolen. En dat ze een goed uitfaseringsplan opstellen voor alle activiteiten die hiermee te maken hebben. Doet het bedrijf dat niet dan moet ING de samenwerking meteen verbreken.

Het klimaatbeleid van ING voldoet niet

Helaas moeten we deze eisen nu via de rechter stellen want het klimaatbeleid van ING voldoet er nog niet aan. En lijkt dat ook niet uit zichzelf te gaan doen. De totale uitstoot van ING is het hoogst van alle Nederlandse banken, minstens 61 megaton, dat is ongeveer evenveel als de uitstoot van heel Zweden.

Op dit moment heeft de bank geen realistische en betrouwbare klimaatdoelen om zijn uitstoot omlaag te brengen. De afgelopen jaren is de uitstoot van ING juist toegenomen. Ook de samenwerking met vervuilende bedrijven is nog steeds een belangrijk deel van de inkomsten van ING. De bank praat wel met de bedrijven over verduurzaming maar dit is vrijblijvend en levert niet genoeg op. Voor olie- en gasbedrijven heeft ING de afgelopen jaren wel wat stappen genomen maar helaas zijn dit babystapjes. De bank blijft nu en de komende jaren samenwerken met bedrijven die nog steeds hun olie- en gasprojecten uitbreiden.

Samen winnen we de Klimaatzaak tegen ING

ING en andere grote vervuilers hebben misschien veel geld. Maar wij zijn met meer. Samen zorgen we dat jouw stem, en die van mensen net als jij, gehoord wordt. Zo kunnen we niet langer genegeerd worden. Niet door de politiek. Niet door vervuilende bedrijven. Winnen doen we samen. Dus jij bent nodig. Help je ons winnen? Word mede-eiser van onze Klimaatzaak.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...