Dit eisen we van ING in onze nieuwe Klimaatzaak

ING blijft doorgaan met het verergeren van de klimaatcrisis. Daarom brengen we met duizenden mensen de bank voor de rechter. Leer hier waarom het huidige klimaatbeleid van ING niet deugt en wat we precies van ING eisen.

Dit zijn onze eisen

Wij eisen dat ING zijn totale uitstoot halveert en de samenwerking stopt met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar brengen. Dat zijn grote bedrijven die geen goed klimaatplan hebben. En olie- en gasbedrijven die nog steeds doorgaan met uitbreiding van hun projecten.

In juridische termen wordt een eis een vordering genoemd. In de brief die we op 19 januari 2024 naar de bestuurders van ING stuurden staan deze vorderingen uitgebreid uitgelegd en onderbouwd. Onze eisen bestaan uit 2 delen die er samen voor zorgen dat ING zijn beleid in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs.

>> Bekijk hier onze eerste brief (januari 2024) aan ING
>> Bekijk hier de samenvatting van onze eerste brief (januari 2024) aan ING
>> Bekijk hier onze tweede brief, met aangescherpte eisen (januari 2025) aan ING

Specifiek heeft Milieudefensie vier eisen: ING...

  1. Halveert zijn totale uitstoot in 2030 en blijft zijn uitstoot verminderen in de jaren daarna in lijn met de wetenschap.
  2. Vermindert zijn uitstoot in 9 vervuilende sectoren die de bank financiert, zoals staal en luchtvaart, in lijn met de wetenschap.
  3. Stopt met geld steken in olie- en gasbedrijven die nog nieuwe projecten starten.
  4. Vraagt een goed klimaatplan van alle grote bedrijven waar ING mee samenwerkt.
  1. Halveert zijn totale uitstoot in 2030 en blijft zijn uitstoot verminderen in de jaren daarna in lijn met de wetenschap.
  2. Vermindert zijn uitstoot in 9 vervuilende sectoren die de bank financiert, zoals staal en luchtvaart, in lijn met de wetenschap.
  3. Stopt met geld steken in olie- en gasbedrijven die nog nieuwe projecten starten.
  4. Vraagt een goed klimaatplan van alle grote bedrijven waar ING mee samenwerkt.

We lichten deze vier eisen hieronder toe.

1: ING halveert ál zijn uitstoot

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden is het nodig dat we wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen heel snel omlaag brengen. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de uitstoot van CO2 en van andere broeikasgassen ongeveer moet worden gehalveerd in 2030 ten opzichte van 2019 als we onder 1,5 graad opwarming willen blijven. Vooral de grootste en rijkste vervuilers, zoals ING , hebben een grote verantwoordelijkheid om hun uitstoot te reduceren. Dat bevestigde ook het hof in het hoger beroep in onze Klimaatzaak Shell.

2: ING vermindert zijn uitstoot in alle sectoren

Zogenaamde 'sectoreisen' houden in dat ING zijn uitstoot moet verminderen in alle vervuilende sectoren die ING financiert, zoals staal, cement of olie & gas. Het betekent dat ING zijn uitstoot niet zomaar kan verminderen door in één specfieke tak van het bedrijf de uitstoot omlaag te brengen en bij alle andere takken achterover te leunen. Ons eisenpakket biedt nu daarmee een maatwerkaanpak voor hoe ING zijn klimaatbeleid kan aanpassen in lijn met Parijs.

3: ING stopt met financiering van fossiele uitbreiders

Uit onderzoek blijkt dat ING nog 26,4 miljard euro steekt in bedrijven die nog nieuwe olie- en gasvelden starten, en dat ING nog tientallen deals heeft lopen met olie- en gasbedrijven die nog nieuwe velden starten tot na 2040. En dat terwijl ING zelf erkent dat we helemaal geen nieuwe olie en gas meer nodig hebben. De wetenschap laat er geen twijfel over bestaan: er is geen toekomst voor olie, gas en kolen. We eisen dus van ING dat het stopt met het financieren van fossiele uitbreiders.

4: ING vraagt een goed klimaatplan

We eisen dat ING een goed klimaatplan vraagt van alle grote bedrijven waar ING mee samenwerkt. Die bedrijven moeten een plan hebben om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, en moeten een uitfaseringsplan hebben voor het uitbreiden van olie en gas. Wat als bedrijven geen goed klimaatplan maken? Dan moet ING de samenwerking na een jaar verbreken.

Samen winnen we de Klimaatzaak tegen ING

ING en andere grote vervuilers hebben misschien veel geld. Maar wij zijn met meer. Samen zorgen we dat jouw stem, en die van mensen net als jij, gehoord wordt. Zo kunnen we niet langer genegeerd worden. Niet door de politiek. Niet door vervuilende bedrijven. Winnen doen we samen. Dus jij bent nodig. Help je ons winnen? Word mede-eiser van onze Klimaatzaak.

Wij gaan door: doneer voor onze Klimaatzaak tegen Shell

Het hof heeft in het hoger beroep van de Klimaatzaak tegen Shell gezegd dat het bedrijf zijn uitstoot moet verminderen. Maar met hoeveel procent? Dat is nog niet duidelijk. Daarom stappen we naar de hoogste rechter. En daarvoor hebben we jouw steun nodig! Doe je mee?

Loading...