En waarom ING? Deze vragen horen we vaker. We vertellen het je graag. Lees waarom we ING aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. En waarom banken wel een duw kunnen gebruiken.
Grote vervuilende bedrijven kunnen doen wat zij doen dankzij de hulp van banken. De keuzes van grote banken sturen de hele economie. Een bank kan ervoor kiezen om geld te blijven pompen in vervuilende bedrijven, of juist om dat geld daar weg te halen en in duurzame projecten te steken.
Grote banken staan helemaal aan het begin van onze toekomst.
Want: waar een bank nú geld in steekt - bijvoorbeeld een gascentrale of een windmolen - bepaalt waar wij de komende tientallen jaren elektriciteit mee opwekken. ING kan er nú voor kiezen om geld te steken in een fabriek die staal maakt met kolen, of op basis van schone energie. ING kan meer vliegtuigen, of juist meer treinen financieren.
De keuzes die de bank nú maakt, bepalen dus of klimaatverandering veel erger wordt de komende jaren of niet. Want als ING er nú voor kiest vervuilende fabrieken of voertuigen te financieren, blijven die nog tientallen jaren uitstoten.
ING is 1 van de 30 grootste en belangrijkste banken ter wereld. Daarmee heeft ING veel invloed, en dus ook een grote verantwoordelijkheid. Daarom dagen wij juist ING voor de rechter.
Een bank helpt vervuilende bedrijven dus aan geld (bijvoorbeeld via leningen). ING financiert bijvoorbeeld een bedrijf als Shell. De uitstoot veroorzaakt door de olie van Shell jaagt de klimaatcrisis aan. Wij zien het zo: of je nu zelf naar olie boort, of betaalt voor de olieboor, in beide gevallen ben je verantwoordelijk.
Uit onderzoek blijkt:
ING is de grootste bank van Nederland, en 1 van de 30 grootste banken wereldwijd. De uitstoot van de bank was in 2024 naar eigen zeggen 262 megaton. Dit is vergelijkbaar met meer dan 1,5 keer de uitstoot van alle burgers en bedrijven in Nederland samen(!).
ING...
ING weet al sinds 2007 van de ernst van de klimaatcrisis en heeft dus willens en wetens zijn uitstoot niet genoeg teruggebracht. De bank heeft er dus zelf bewust voor gekozen om te stijgen op de ranglijsten van de grootste fossiele financiers wereldwijd.
Dat is het ook. Álle mensen hebben recht op een schoon, gezond en duurzaam leefmilieu. Daar valt ook bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering onder.
Sterker nog: ING heeft een 'wettelijke zorgplicht’ om deze rechten te beschermen.
Het huidige klimaatbeleid van ING schiet tekort en leidt tot het verzaken van deze zorgplicht. Hiermee brengt ING onze mensenrechten en levens in gevaar.
ING is de bankier van de overheid. 8 miljoen Nederlanders hebben een ING-rekening. Dat laat duidelijk zien: dit is een zaak is van ons állemaal. Een flink deel van de mede-eisers in deze Klimaatzaak (een derde) zit zélf ook bij ING. Dit is dus óók een zaak van de klanten van ING. Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de bank sneller aan de slag gaat.
Dat kan! Word supporter van de Klimaatzaak tegen ING, samen met duizenden anderen. Want: met z'n allen zijn we sterker dan de grote vervuilers.