EKO-tellingen

De EKO-tellingen zijn een meerjarenonderzoek waarbij het aanbod biologische en fairtrade producten van supermarktfilialen gemeten wordt. Met behulp van trendanalyses kunnen uitspraken gedaan worden over de inspanningen van de supermarkten op dit gebied. Met de tellingen stimuleert Milieudefensie de supermarkten om het aanbod van biologische en verantwoorde producten te vergroten.
03 februari 2011 15 april 2014
Milieudefensie lanceert campagne voor duurzame melk

Milieudefensie lanceert campagne voor duurzame melk

Melk goed voor elk? Dat geldt in ieder geval niet voor de productie ervan. Grote supermarkten hebben door hun machtspositie de afgelopen jaren fors verdiend aan melk. Ten koste van de boeren, de koeien en het milieu. Als supermarkten een eerlijke prijs betalen, kunnen boeren hun brood verdienen én hun melk duurzamer produceren. Duurzame melk kán. Als de supermarkten meewerken.

Lees verder...

EKO-tellingen 2013

EKO-tellingen 2013

In 2013 organiseerde Milieudefensie voor het zestiende opeenvolgende jaar de EKO-tellingen. Tussen 22 augustus en 30 september 2013 telden honderden vrijwilligers in het land de biologische en Fair Trade producten in de supermarktschappen.

Lees verder...

Resultaten

Resultaten

Een overzicht van de resultaten van de EKO-tellingen. Via de linkerkolom kun je zelf o.a. selecties maken per gemeente, provincie, supermarktketen en jaar.

Lees verder...

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

In de 'Veelgestelde vragen' lees je meer over de achtergrond en praktische kant van de EKO-tellingen. Hoe kom ik aan een EKO-telkaart? Waar staat Fair Trade voor? Neem gerust contact met ons op als jouw vraag er niet bij staat.

Lees verder...

Waar staat Fair Trade voor?

Waar staat Fair Trade voor?

Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade garandeert consumenten dat de producten die zij kopen, zijn ingekocht onder eerlijke handelsvoorwaarden bij boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Die organisaties bestaan uit groepen kleine boeren die zijn gaan samenwerken om een betere positie in de markt te verwerven. Om gecertificeerd te worden moeten ze voldoen aan een aantal vaste normen op sociaal en milieugebied. Ook plantages komen voor certificatie in aanmerking: de regels van Fairtrade zijn dan gericht op een beter bestaan voor de arbeiders.

Lees verder...

Waar staat biologisch voor?

Waar staat biologisch voor?

In de biologische landbouw wordt er alleen gewerkt met natuurlijk middelen. Dus geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en geen genetisch gemodificeerde gewassen. Dieren krijgen de ruimte, kunnen naar buiten en worden niet mishandeld. Ook krijgen zij geen preventieve antibiotica toegediend.

Lees verder...