Raadpleeg de actie-toolkit

Wil je aan de slag met jouw idee, actie of project? Maar weet je niet goed hoe en waar je moet beginnen? Kijk dan in de actie-toolkit. Daar vind je handige tips, voorbeelden, handleidingen en direct bruikbare informatie om aan de slag te gaan. Van goed idee naar succesvol resultaat.

Ik wil een probleem aanpakken. Hoe begin ik?

Allereerst, wat goed dat je in actie komt! Samen krijgen we echte verandering voor elkaar en maken we die duurzame en eerlijke wereld.

Een goed begin is het halve werk. Kijk daarom eerst naar de volgende stappen. Daarin staan waardevolle tips die je helpen om succesvol te zijn.

Stap 1 – Bereid je voor

Fair Future trainingsweekend - Michiel WIjnbergh

Neem van tevoren de tijd om na te denken over het probleem dat je aan wilt pakken. Wat omvat het probleem precies? Met welke belanghebbenden heb je te maken? Denk ook alvast na over je organisatie.  Wie doen er met je mee? Hoe ga je met elkaar om? En hoe kun je elkaar versterken?

Aan het eind van deze stap heb je een duidelijk beeld van het probleem en hoe jouw aanpak dat kan veranderen.

Meer informatie vind je in het pdf 'Onderzoek het probleem'.

Stap 2 – Maak een plan

Fair Future trainingsweekend - Michiel Wijnbergh

Hoe bereid je een actie voor? Hoe plan je een campagne? Wie heb je nodig?

Voordat je in actie komt, bepaal je je strategie, de doelgroepen die je wilt bereiken en de manier waarop je de verandering tot stand wil brengen. Dit schrijf je op in een plan.

Een helder plan helpt je tijdens het hele proces en geeft alle betrokkenen inzicht en vertrouwen. Neem er dus je tijd voor.

Meer informatie vind je in het pdf 'Plan je project'.

Stap 3 – Bouw aan je actieve groep

Fair Future trainingsweekend - Michiel Wijnbergh

Zorg ervoor dat je gemotiveerde mensen voor jouw initiatief wint. Laat zien wat je bereikt en, heel belangrijk, vier de successen! Hoe klein die soms ook lijken. Dat draagt bij een goede sfeer en motiveert nieuwe mensen om aan te sluiten.

Stap 4 – Kom in actie

JMA Underwear Run

Na alle voorbereidingen en planning is het tijd om in actie te komen. Je hebt een plan met hoofdpunten, de strategie. Nu kun je met je groep de details gaan invullen, de tactiek.

Social media, petities, debatten, lobby en juridische procedures spelen hierbij vaak een belangrijke rol. We hebben veel tips verzameld. Doe er je voordeel mee!

Meer informatie over heldere communicatie vind je in het pdf 'Op een heldere manier je boodschap overbrengen'.

Meer informatie over mensen mobiliseren vind je in het pdf 'Betrek actieve mensen bij je project'.

Meer informatie over lobby vind je in het pdf 'Goed lobbyen doe je zo'.

Hier vind je meer tips over succesvol actievoeren

Wil je geld inzamelen voor Milieudefensie? Check ons stappenplan.

Meer juridische informatie vind je hier

Loading...