Breien voor Groningen

De winning van aardgas in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingen en haalt de levens van vele bewoners overhoop. Het is tijd dat we een einde breien aan aardgas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan.

In 2017 heeft Milieudefensie samen met ‘Breien met Agnes’ twee keer met succes breien ingezet om op te vallen.

Eerst maakten we met 1.500 breiers uit het hele land een warme deken voor het kleinste huisje van Groningen. Daarna maakten we de grootste gebreide deken van Nederland: 500 vierkante meter kleurrijk protest.

Het doel: de politiek in Den Haag overtuigen snel een einde te breien aan de gaswinning.

Warme deken voor kleinste huisje van Groningen

Op 3 maart 2017 pakten we het kleinste huisje van Rottum (provincie Groningen) in met een enorme warme deken. Elk lapje, klein en groot, werd met liefde gemaakt door mensen die de Groningers een hart onder de riem wilden steken.

Met de deken lieten we zien dat we onze huizen beter moeten isoleren, zodat we geen aardgas meer nodig hebben.

Grootste gebreide deken van Nederland

Op 29 juni 2017 presenteerden we in Den Haag de grootste gebreide deken van Nederland aan de Tweede Kamer.  

Duizenden gebreide lapjes vormden samen een gigantische deken van 500 vierkante meter. De steun voor Groningers in het aardbevingsgebied en het verzet tegen de gaswinning bleek heel breed. 1.500 studenten, ondernemers, burgemeesters, nonnen, kunstenaars, grootouders, activisten, schoolkinderen en andere solidaire Nederlanders uit het hele land deden mee. Van Vlissingen tot Den Oever en van Arnhem tot Santpoort. Zelfs in Australië, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje pakten mensen de breipennen op.

Ook cabaretier Freek de Jonge zette zich in en presenteerde op 29 juni de eindstand van zijn petitie 'Laat Groningen niet zakken': ruim 209.900 ondertekenaars.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...