english

Reactie Friends of the Earth op nieuw concept VN-verdrag

Binnen de Verenigde Naties wordt hard gewerkt aan een VN-verdrag voor mensenrechten en bedrijven. Dit document bevat de reactie van Friends of the Earth International (Foei) op een nieuwe versie van het conceptverdrag (revised draft). De reactie is in het Engels geschreven.

FOEI heeft vooral kritiek op de reikwijdte van het verdrag. Het is van toepassing op alle bedrijven. Maar de focus van het verdrag moet uitgaan naar transnationale bedrijven (bedrijven met vestigingen in verschillende landen) en andere bedrijven met transnationale activiteiten. Door hun complexe juridische en economische structuur, economische macht en hoge lobbycapaciteit kunnen deze bedrijven gemakkelijk door de mazen van de wet van een staat glippen.

Staten hebben hebben in het verdrag verplichtingen om ervoor te zorgen dat bedrijven het verdrag naleven. Echter directe verplichtingen voor bedrijven om mensenrechten in hun gehele productieketen te respecteren en schendingen te voorkomen staan er niet in. Het verdrag verwijst veel naar het nationale recht van een staat. Daardoor kunnen de verplichtingen uit het verdrag worden afgezwakt en kan de reikwijdte ervan verminderen. Daarnaast zou het verdrag boven alle andere internationale juridische instrumenten zoals handels- en investeringsovereenkomsten moeten staan.

Meer lezen?

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Reactie Friends of the Earth op nieuw concept VN-verdrag'
Writ_Statement_GlobalCampaign_october2019_ENG.pdf — 283 KB

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...