ING stoot naar eigen zeggen jaarlijks evenveel broeikasgassen uit als anderhalf keer heel Nederland. Daarmee is ING een belangrijke mede-veroorzaker van gevaarlijke klimaatverandering. De werkelijke uitstoot is zelfs nog groter. Dit is deel 1 van een serie over waarom we juist ING aanklagen.
>Lees ook deel 2 over de innige relatie van ING met olie- en gasbedrijven
De uitstoot van een financiële instelling, zoals een bank, bestaat uit operationele uitstoot en gefinancierde uitstoot:
ING zegt zelf in 2023 minstens 264 megaton aan broeikasgassen te hebben uitgestoten. Dat is net zo veel als anderhalf keer de jaarlijkse uitstoot van Nederland.
Maar het wordt nog erger.
1. Kolossale uitstoot
In September 2024 gaf ING in zijn 'klimaatupdate' voor het eerst meer inzicht in de zogenaamde ‘scope 3’ van de bank, en kwam daarbij uit op 264 megaton. Dat is vier keer meer dan wat ING eerder rapporteerde, namelijk 57 megaton. En dit is nog steeds niet eens het hele plaatje. Het enorme aantal van 264 megaton is dus niet eens de totale uitstoot van ING!
>Lees meer over de verschillen tussen scope 1, 2 en 3
2. Beperkte klimaatdoelen
Hoe is ING van plan zijn uitstoot terug te dringen? In zijn zogenaamde ‘Terra Approach’ stelt ING doelen om zijn uitstoot te verminderen in 12 verschillende sectoren, zoals olie en gas, cement, en luchtvaart. Wat blijkt: de doelen gaan maar over een klein deel van ING’s leningen. Zo heeft ING bijvoorbeeld een reductiedoel gezet voor 1,2 miljard van de leningen die uitstaan aan bedrijven die olie en gas oppompen of nieuwe velden starten. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat ING in werkelijkheid tientallen miljarden uit heeft staan bij olie- en gasbedrijven die nieuwe velden starten. Over alles wat buiten de 'Terra Approach' valt (wat veel meer is dan wat erin valt) heeft ING dus geen reductiedoelen.
3. Andere financiële achterdeurtjes
Naast gewoon geld lenen aan bedrijven, ondersteunt ING bedrijven ook op andere manieren, zoals vermogensbeheer. Wanneer mensen of bedrijven bijvoorbeeld hun geld willen beleggen, dan kan dit bij ING. ING biedt zelf fondsen aan waar dit geld van klanten dan wordt belegd in bedrijven. ING zegt zelf niet hoeveel van ons geld ING belegt, maar dit is zeker 150 miljard. En de bank stelt daar geen reductiedoelen voor op.
Een ander financieel achterdeurtje is dat ING ook graag financiële dienstverlening aanbiedt aan de fossiele industrie, door het onderschrijven van obligaties. Een vervuilend bedrijf heeft dan bijvoorbeeld geld nodig en schrijft obligaties uit (een soort grote lening opgeknipt in mini-stukjes), die ING vervolgens allemaal opkoopt en doorverkoopt en geld krijgt voor de service. Op deze manier helpt de bank de vervuilende bedrijven aan geld te komen, terwijl ING hierover niet rapporteert en helemaal geen plannen heeft opgesteld om de uitstoot te verminderen.
ING heeft een enorme impact op het klimaat en moet daar verantwoordelijkheid voor nemen. Daarom spant Milieudefensie een klimaatzaak aan tegen ING. ING moet niet alleen alle uitstoot waar het bedrijf verantwoordelijk voor is duidelijk rapporteren, maar moet die uitstoot ook halveren.
>> Lees hier wat onze eisen zijn aan ING
ING en andere grote vervuilers hebben misschien veel geld. Maar wij zijn met meer. Samen zorgen we dat jouw stem, en die van mensen net als jij, gehoord wordt. Winnen doen we samen. Dus jij bent nodig. Help je ons winnen? Word mede-eiser van onze Klimaatzaak.
Foto bovenin: tijdens de Klimaatmars houdt iemand een protestbord omhoog met de tekst "Een beter milieu begint bij ING".
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Laat zien dat je achter onze nieuwe rechtszaak staat en word supporter.