ING in bed met olie- en gasbedrijven

ING is een belangrijke financier van olie- en gasbedrijven. Daardoor is er veel onderlinge afhankelijkheid en zijn de relaties gericht op de lange termijn. Door deze innige relatie loopt de schade voor het klimaat tot ver in de toekomst door. Lees hoe dat zit.

Dit is deel 2 van een serie over waarom we juist ING aanklagen. 
 
>Lees ook deel 1 over de uitstoot van ING.

ING staat hoog op de lijstjes

Als het over ING’s financiering van olie- en gasbedrijven gaat, weten we slechts het topje van de ijsberg. Maar zelfs zo is al duidelijk dat ING bovenaan bijna alle lijstjes staat:

  • In 2022 was ING wereldwijd de 4de financier van vloeibaar gas (LNG) (Banking on Climate Chaos).
  • In 2022 had ING ruim 15 miljard euro aan leningen aan de olie- en gassector uitstaan (ING 2023).
  • Sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 ondersteunde ING olie- en gasbedrijven met de uitgifte van 83,2 miljard euro aan obligaties. ING helpt bedrijven zoals Var Energy en Aker BP – bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe fossiele bronnen (Follow The Money onderzoek).
  • ING staat met 21,1 miljard dollar op nummer 6 van Europese banken die vervuiling (waaronder fossiel) in het mondiale Zuiden financieren (ActionAid 2023).

Dit zijn de gevolgen

Doordat ING olie- en gasbedrijven financiert en ondersteunt, blijven we afhankelijk van olie en gas. Wanneer ING nú een lening uitgeeft aan een olie- en gasbedrijf, duurt het nog jaren om bijvoorbeeld een nieuw boorplatform van dat geld te bouwen. En daarna blijft dat boorplatform nog tientallen jaren olie of gas oppompen. Zo houdt ING de afhankelijkheid van olie en gas ook in de toekomst in stand. En dat jaagt gevaarlijke klimaatverandering aan.

Terwijl dit gebeurt, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ons. Het IEA zegt heel duidelijk dat er geen ruimte is voor nieuwe olie- en gasprojecten als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 1,5 graad Celsius. Daarom is één van onze eisen aan ING dat de bank stopt met het financieren van olie- en gasbedrijven die hun projecten nog steeds uitbreiden.

>Lees hier meer over onze eisen aan ING

Onze conclusie

Door de voortdurende steun aan olie- en gasbedrijven, houdt ING een zeer schadelijke sector in stand. ING moet een klimaatplan maken dat in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs. Het financieren van bedrijven die hun schadelijke projecten blijven uitbreiden, past hier niet in.

Samen winnen we de Klimaatzaak tegen ING

ING en andere grote vervuilers hebben misschien veel geld. Maar wij zijn met meer. Samen zorgen we dat jouw stem, en die van mensen net als jij, gehoord wordt. Winnen doen we samen. Dus jij bent nodig. Help je ons winnen? Word mede-eiser van onze Klimaatzaak.

Foto bovenin: tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING in 2023 voeren mensen actie voor een beter klimaatbeleid

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...