Wij gaan door met onze Klimaatzaak tegen Shell! Shell moet van de rechter minder CO2 uitstoten, maar hoeveel minder dan? Dat gaan we vragen aan de hoogste rechter van Nederland. Hieronder antwoorden op vragen over deze volgende stap.
Wij gaan ‘in cassatie’ tegen de uitspraak van de rechter in het hoger beroep. In cassatie gaan betekent dat je naar de hoogste rechter van Nederland stapt: de Hoge Raad.
De Hoge Raad controleert in cassatie of het hof het recht goed heeft toegepast en of de uitspraak voldoende en begrijpelijk is gemotiveerd. Het is in deze fase niet meer mogelijk om nieuwe feiten of bewijsstukken in te brengen.
Shell is volgens de rechter verplicht om zijn uitstoot te verminderen, maar met hoeveel procent is niet duidelijk. We vinden dat Shell een duidelijk percentage opgelegd moet krijgen zodat mensen echt worden beschermd tegen gevaarlijke klimaatverandering. En we hebben daarin een sterke zaak. Daarom gaan we naar de hoogste rechter.
We vatten onze 3 belangrijkste argumenten hieronder kort samen:
We willen controleren of het recht wel goed is toegepast in het hoger beroep. Als blijkt dat er belangrijke fouten zijn gemaakt, willen we doorpakken om ervoor te zorgen dat Shell wél een reductiedoel krijgt opgelegd.
We hebben een sterke zaak. Het hof heeft gezegd dat Shell een plicht heeft om zijn uitstoot te verminderen, maar niet met hoeveel procent. We zien dat er veel juridische redenen zijn om dat wél te doen.
Ook in de recente KlimaSeniorinnen-uitspraak benadrukte het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat bij een dreigende schending van mensenrechten - zoals ook in deze zaak het geval is - de rechter moet ingrijpen.
Als we geen vertrouwen hadden in deze zaak zouden we deze stap niet zetten.
We gaan met Shell en de Hoge Raad afspraken maken over het verloop van deze volgende stap. Daarna laat de Hoge Raad weten wanneer de uitspraak is. Waarschijnlijk is dat in 2026.
Shell moet nu al zijn uitstoot te verminderen. Shell zal er ook rekening mee moeten houden dat de Hoge Raad ons gelijk geeft. Shell moet nu dus al stappen zetten om zich hierop voor te bereiden.
Maar rechtszaken kosten inderdaad veel tijd. Daarom richten we ons niet alleen op rechtszaken. Rechtszaken zijn 1 van de middelen om grote vervuilers in beweging te brengen. We hebben daarnaast ook wetgeving en publieke druk nodig. Ook op deze middelen blijven we ons inzetten.
Dat weten we nog niet, dat is aan Shell. Shell heeft nog een paar maanden tijd om hierover te beslissen. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Deze volgende stap in de Klimaatzaak tegen Shell heeft geen invloed op de Klimaatzaak tegen ING. ING en Shell zijn verschillende bedrijven en het gaat om verschillende rechtszaken.
Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze volgende stap tegen Shell, zullen we natuurlijk kijken waar die van toepassing is op de Klimaatzaak ING. En hoe we dat in ons voordeel kunnen gebruiken.
Een rechtszaak voeren kost veel geld. We moeten onze advocaat Roger Cox en een team van gespecialiseerde advocaten betalen, en extra onderzoek doen om deze volgende stap van Shell te winnen.
Ook delen we informatie met mensen in andere landen die klimaatzaken voeren en ondersteunen hen met kennis die we opdoen met onze zaak.
Voor dit alles hebben we €400.000 nodig. We krijgen geen subsidiegeld voor onze Klimaatzaak tegen Shell. Daarom kunnen we elke donatie goed gebruiken!