Op 12 november 2024 deed de rechter uitspraak in het hoger beroep van onze Klimaatzaak tegen Shell. De uitspraak is een tegenslag voor het klimaat. Hieronder antwoord op veelgestelde vragen over deze uitspraak.
Deze uitspraak is een tegenslag voor ons allemaal. Het komt nu meer dan ooit op ons aan. Op jou. Als er 1 moment is om je aan te sluiten is het nú. Met z'n allen gaat het ons lukken. We gaan door tot alle vervuilers groen zijn.
In 2021 wonnen we onze Klimaatzaak van Shell. De uitspraak vandaag betekent dat belangrijke onderdelen van dat vonnis worden teruggedraaid. Maar het betekent niet dat we weer bij nul beginnen. De rechter zei dat Shell verantwoordelijk is om zijn CO2-uitstoot te verminderen. Maar de rechter legt Shell helaas geen verplichting op.
Hoopvol is dat de rechter heeft gezegd dat:
Het hof heeft in de uitspraak hoopvolle dingen gezegd. Daar kunnen we op door bouwen.
Het hof heeft gezegd dat Shell verantwoordelijk is om zijn CO2-uitstoot te verminderen om gevaarlijke klimaatverandering te beperken. De rechter onderstreept daarnaast dat bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering een mensenrecht is, en dat ook bedrijven als Shell mensenrechten moeten respecteren. Tegelijkertijd heeft de rechter Shell geen concrete verplichting opgelegd om zijn uitstoot te verminderen. Het hof zei dat het voor de rechter niet mogelijk is om te bepalen met welk percentage Shell zijn uitstoot precies moet verminderen. De vraag is nu: wie heeft welke verantwoordelijkheid voor het beschermen van mensenrechten. In elk geval is nog hoopgevend onderdeel van de uitspraak dat het hof heeft gezegd dat het starten van nieuwe olie- en gasvelden op gespannen voet staat met het klimaatakkoord van Parijs.
Het hof erkent dat gevaarlijke klimaatverandering een bedreiging is voor mensenrechten. En dat ook bedrijven als Shell mensenrechten hebben te beschermen.
Deze uitspraak is een tegenslag. Maar het is hoopvol dat de rechter heeft gezegd dat:
Daar komt bij dat onze overwinning in 2021 al veel heeft veranderd. Dat is met deze uitspraak niet ongedaan gemaakt:
We zagen de uitspraak met vertrouwen tegemoet. Tegelijkertijd wisten we dat het heel vernieuwend is om de rechter te vragen een bedrijf een koerswijziging op te leggen. Geen andere organisatie ging ons voor, onze Klimaatzaak tegen Shell was de eerste in zijn soort. We hielden er rekening mee dat de uitspraak kon tegenvallen.
We staan achter onze Klimaatzaak, de impact gaat verder dan deze uitspraak. Met onze rechtszaak tegen Shell hebben we laten zien dat het mogelijk is om grote vervuilers ter verantwoording te roepen. En dat olie- en gasbedrijven niet onaantastbaar zijn. Dat we in 2021 wonnen van Shell, heeft mensen en organisaties in andere landen geïnspireerd om ook klimaatzaken te starten. Verder heeft onze Klimaatzaak de discussie over de verantwoordelijkheid van grote vervuilers aangezwengeld. En onze overwinning in 2021 heeft er zelfs aan bijgedragen dat er nu een Europese klimaatplicht komt voor grote bedrijven.
Verder is het hoopvol dat de rechter nu heeft gezegd dat:
Als grote vervuilende bedrijven niet veranderen dan is dat een enorme tegenslag voor de planeet en voor alle mensen die bedreigd worden door het gevaar van de klimaatcrisis.
Dit raakt ons. Maar hoe moeilijk ook: wij geven niet op. Deze uitspraak biedt ook perspectief, want de rechter heeft gezegd dat:
En onze overwinning in 2021 heeft er zelfs aan bijgedragen dat er nu een Europese klimaatplicht komt voor grote bedrijven. Het laat zien dat we al heel ver zijn en dat er meer mogelijk is. Daarom gaan we door tot alle vervuilers groen zijn. We zullen winnen. Omdat we samen niet te stoppen zijn. Vervuilers zijn sterk. Met z'n allen zijn wij sterker.
Deze uitspraak is een tegenslag voor de hele klimaatbeweging, ook voor mensen en organisaties in andere landen. Maar deze uitspraak betekent niet dat nieuwe klimaatzaken minder kansrijk zijn. De uitspraak van het hof gaat over Shell en Shell alleen.
De uitspraak biedt ook perspectief:
En onze overwinning in 2021 heeft er zelfs aan bijgedragen dat er nu een Europese klimaatplicht komt voor grote bedrijven. Deze uitspraak betekent dus niet dat we weer bij 0 beginnen. Stel je eens voor wat we samen nog meer voor elkaar kunnen krijgen. Daarom gaan we door tot alle vervuilers groen zijn. We zullen winnen. Omdat we samen niet te stoppen zijn.
Dat Shell nu niet is veroordeeld, betekent niet dat het bedrijf geen verantwoordelijkheid heeft. Shell heeft honderden nieuwe olie- en gasvelden in de planning, terwijl klimaatwetenschappers duidelijk zeggen dat nieuwe velden helemaal niet mogelijk zijn als we de opwarming van de aarde onder 1,5 graden willen houden. Gelukkig komen er steeds meer regels waar grote vervuilers als Shell zich aan moeten houden. Zoals nieuwe Europese wetgeving die grote bedrijven verplicht om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. De winst in 2021 heeft eraan bijgedragen dat deze richtlijn er kwam.
We gaan het vonnis goed bestuderen en komen hier op een later moment inhoudelijk op terug.
Deze rechtszaak gaat alleen over Shell. Dat de uitspraak tegenvalt, betekent niet dat we geen vertrouwen hebben in volgende Klimaatzaken. Juist nu gaan we door met het opvoeren van de druk op grote bedrijven. Want het is heel hard nodig dat ze verantwoordelijkheid nemen voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. En dat ze zo snel mogelijk vergroenen.
De Klimaatzaak heeft al tot onomkeerbare veranderingen geleid: in juni is in een nieuwe Europese wet vastgelegd dat grote bedrijven zich aan de klimaatafspraken moeten houden. Dat betekent dat grote vervuilers op onze lijst hun uitstoot drastisch moeten verminderen, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Onze eis aan alle grote vervuilers is dan ook redelijk: hou je, net als iedereen, aan de klimaatafspraken en halveer je totale uitstoot uiterlijk in 2030 (ten opzichte van 2019).
Deze rechtszaak gaat alleen over Shell. Dat de uitspraak tegenvalt, wil niet zeggen dat we geen vertrouwen hebben in volgende Klimaatzaken. We denken nog steeds dat Klimaatzaken een goede manier zijn om grote vervuilers te verplichten om hun uitstoot te verminderen en gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.
Deze rechtszaak ging alleen over Shell. Onze eis aan alle grote vervuilers is helder: hou je, net als iedereen, aan de klimaatafspraken en halveer je totale uitstoot uiterlijk in 2030 (ten opzichte van 2019). Doen ze dat niet, dan bekijken we of een nieuwe Klimaatzaak kansrijk is.
Deze bedrijven zijn nog steeds grote vervuilers en moeten door de Europese Klimaatzorgplicht hun uitstoot drastisch verminderen. De klimaatcrisis is urgenter dan ooit. Of het nu via de rechter gaat, via aandeelhoudersvergaderingen of op andere manieren: we zullen deze bedrijven verantwoordelijk houden voor hun uitstoot en zorgen dat ze vergroenen.
We kunnen daar op dit moment nog niets over zeggen, we gaan eerst de uitspraak goed bestuderen. Uiteraard bereiden we elke stap die we in deze zaak zetten goed voor, en naar de Hoge Raad stappen is 1 van de mogelijkheden.
Helaas kan dat niet meer voor onze Klimaatzaak tegen Shell. 17.379 mensen hebben dat indertijd gedaan! Je kunt nog wél mede-eiser worden in onze Klimaatzaak tegen ING. We klagen de bank aan omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet.
Juist nu ben jij nodig. Grote vervuilende bedrijven weten dat het onvermijdelijk is, en dat ze zullen moeten vergroenen. Maar uit zichzelf zullen ze dat niet snel doen. Daarom ben jij juist nu heel hard nodig. Want grote vervuilers zijn sterk. Maar met z'n allen zijn wij sterker.
Dit is het moment om lid te worden. Doe je mee?
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?