Ook Zuid-Koreaanse milieubeweging luidt noodklok over gasproject Mozambique

TotalEnergies wil een enorm gasproject in Mozambique herstarten, met gevaar voor mensen in het gebied. De Zuid-Koreaanse organisatie Solutions for Our Climate bracht de Zuid-Koreaanse steun voor dit project in kaart en de vele risico's die eraan kleven. Wij droegen bij aan het rapport.

Niet alleen in Zuid-Korea, maar over de hele wereld slaan maatschappelijke organisaties alarm over het gasproject van TotalEnergies in Mozambique. Het gasproject werd in 2021 stilgelegd vanwege ernstig geweld in het gebied. Veel mensen kwamen hierbij om het leven en sloegen op de vlucht. 

Ook Nederland gaf financiële steun

Ook de Nederlandse overheid gaf financiële steun voor het gasproject. In 2021 besloot de Nederlandse overheid een exportkredietverzekering af te geven aan baggeraar Van Oord voor werkzaamheden voor het project in Cabo Delgado. Dit gebeurde ondanks dringende waarschuwingen van maatschappelijke organisaties en de Nederlandse ambassade over risico's van het project voor het klimaat, milieu, mensenrechten en veiligheid. Een maand nadat Nederland de financiële steun toezegde, werd het gasproject stilgelegd vanwege het geweld in de regio.

Maatschappelijke organisaties luiden de noodklok

De situatie in Mozambique is nog steeds instabiel. Toch wil TotalEnergies het project snel weer opstarten. Maatschappelijke organisaties over de hele wereld luiden de noodklok. Zij roepen alle financiers van het project op om zich terug te trekken uit het project. Want we verwachten dat een herstart van het gasproject opnieuw een levensgevaarlijke situatie creëert voor mensen in de gasregio. 

Lees het rapport van Solutions for our Climate.

Foto bovenin: Vissers in Mozambique. ©Ike Teuling, Milieudefensie. 

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'Ook Zuid-Koreaanse milieubeweging luidt noodklok over gasproject Mozambique'
Total Turmoil- Mozambique gas report_final version 1.pdf — 7982 KB

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...