TotalEnergies verwaarloost mensenrechten bij gasproject Mozambique

Er zijn sterke signalen dat TotalEnergies door wil gaan met de ontwikkeling van een gasproject in Cabo Delgado in Mozambique. Dit terwijl er in de provincie conflicten zijn en de gevolgen van het project voor mensenrechten niet goed zijn onderzocht.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van onder meer Justiça Ambiental! (Friends of the Earth Mozambique), Friends of the Earth Europe en Milieudefensie. 

Het project van TotalEnergies is een lng-project. Lng is vloeibaar aardgas.

Voordat het project begon liet TotalEnergies zelf ook onderzoek doen naar het mogelijke effect van hun activiteiten op mensenrechten. Uit ons rapport blijkt dat het onderzoek van Total niet compleet is en dat er fouten in staan. Ons rapport laat bijvoorbeeld zien dat TotalEnergies geen rekening hield met het gewapende conflict in de regio en de rol van vrouwen daarin. 

De bevindingen zijn zorgwekkend. Ze roepen de vraag op of bedrijven wel goed onderzoek doen naar hun impact op mensenrechten. En of ze er wel goed over communiceren.

Lees het rapport. 

Foto bovenin: zonsondergang bij het Ibo-eiland in Cabo Delgado, Mozambique. © F. Mira, Flickr. 

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie 'TotalEnergies verwaarloost mensenrechten bij gasproject Mozambique'
Report-Uprights-on-Total-and-LNG-Mozambique.pdf — 857 KB

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...