Wat klimaatactivisten in het buitenland raakt, raakt ons: lees hun verhalen

Het coronavirus raakt niet alleen Nederland. Wij staan zij aan zij met onze collega's in het Friends of the Earth netwerk. Veel van hen strijden op dit moment niet alleen tegen het coronavirus. Maar ook tegen vervuilende bedrijven en overheden die misbruik maken van de situatie. Lees hun verhalen.

Filipijnen: schadelijke industrieën krijgen ruim baan

In de Filipijnen heeft de overheid een totale lockdown uitgeroepen in reactie op de pandemie. Behalve voor de bos- en mijnindustrieën. Dit houdt in dat vervuilende industrieën ruim baan hebben, terwijl protesten hiertegen worden neergeslagen. De politie en het leger worden ingeschakeld onder het mom van 'quarantaine maatregelen'. Tijdens een protest bij een mijn in Nueva Vizcaya, werd de leider van de gemeenschap gearresteerd vanwege 'het schenden van quarantaine richtlijnen'. 

Omdat de media gericht is op de impact van het virus in stedelijke gebieden, wordt er weinig gesproken over de manier waarop minderheden door de crisis worden geraakt. Daarom is het extra belangrijk dat deze verhalen aandacht krijgen. Anders wordt de strijd van inheemse groepen ondergesneeuwd door het coronavirus.

- Friends of the Earth Filipijnen 

1024-1024.png

Mozambique: honderden families zijn ontheemd

Tweederde van de corona besmettingen in Mozambique zijn gediagnosticeerd in Cabo Delgado - één van de armste en meest kwetsbare gebieden in het land. Waarom? Omdat bedrijven zoals Total en Shell na de uitbraak van het virus weigerden om te stoppen met het winnen van gas. Arbeiders en lokale gemeenschappen worden zo in gevaar gebracht.

De gasprojecten zorgden al voor mensenrechtenschendingen. Niet alleen vanwege de bijdrage aan klimaatverandering, maar ook omdat 'ontwikkelingen' in deze regio honderden lokale families van hun land verdreven. Het is belangrijk dat de gasindustrie zich terugtrekt uit Mozambique voordat er nog meer schade wordt veroorzaakt.

- Friends of the Earth Mozambique 

Colombia: lokale activisten vermoord tijdens lockdown

Sinds 6 maart, de datum waarop de eerste COVID-19 besmetting in Colombia werd gerapporteerd, zijn er meer dan 20 leiders van sociale bewegingen vermoord. Omdat de overheid zich alleen focust op de pandemie, is er ruimte ontstaan die ruim baan geeft om lokale activisten te doden tijdens de lockdown. Daar komt bovenop dat activisten die in gevaar zijn door de lockdown geen kant op kunnen. Dit jaar alleen al zijn er 84 leiders en 24 ex-guerilla gedood. En de mensen met macht doen niets. 

Laten we solidair zijn met onze broers en zussen in Colombia en de Colombiaanse regering een boodschap sturen: stop deze moorden. We willen gerechtigheid voor alle leiders van inheemse groepen en zwarte gemeenschappen die mensenrechten verdedigen in het land.

- Friends of the Earth Colombia

1024-1024 (1).png

Hoe geven wij de aarde door? 

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we nu leven. En voor hoe we de wereld achterlaten en doorgeven aan de generaties na ons. We staan zij aan zij met onze collega's in het buitenland en doen er alles aan om het structureel onderdrukken van groepen actief tegen te gaan. 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...