english

Klimaatracisme: Waarom voor Shell het leven van een Afrikaan nauwelijks iets waard is

Klimaat en racisme: Wat hebben ze met elkaar te maken? Mensen in Afrika veroorzaken nauwelijks klimaatverandering, maar merken wel de directe gevolgen. Ik ontdekte dat Shell hier een cruciale rol in speelt.

Shell stuurt extreem giftige benzine naar Afrika

Ik ga me op glad ijs begeven. Ik ga iets schrijven over klimaatracisme. Ik kom uit de polder van Oost-Groningen. Het enige zwarte kind dat ik in mijn jeugd kende was een geadopteerd jongetje en ik heb bijna alleen maar witte vrienden. En toch ga ik het doen. Omdat ik vind dat Shell verantwoordelijk gehouden moet worden voor de slachtoffers die het maakt in Afrika. Een tijdje geleden stond dit bericht op de website van de NOS: kankerverwekkende stoffen gemengd in benzine voor West-Afrika. Waarschijnlijk heb je het niet gelezen, want het was geen groot nieuws. Bovendien was het ook nog eens oud nieuws. Bedrijven als BP, Chevron, Vitol en ons eigen Shell verschepen brandstoffen naar landen als Nigeria die veel meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan in Europa is toegestaan. Waarom? Omdat het lekker veel geld oplevert, omdat ze op die manier van hun giftige stoffen afkomen. En omdat het kan.

bus.jpeg

Luchtvervuiling in Afrikaanse steden erger dan Beijing

Operatie Klimaat

De aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we klimaatverandering stoppen. Alleen: is jou ooit iets gevraagd door de plannenmakers in Den Haag? Daar brengen wij verandering in met Operatie Klimaat. Doe je mee? Dan gaan we samen op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.

Loading...