Evenveel als 127 nieuwe kolencentrales. Zoveel CO2 wil Shell de komende 30 jaar uitstoten. Om dat uit de lucht te halen, is een bos 10 keer zo groot als Nederland nodig. 11 februari komt Shell met nieuw beleid. Shell moet dan een radicaal andere koers aankondigen willen we de klimaatdoelen nog halen. De cijfers van de afgelopen jaren beloven weinig goeds.
Shell zegt het klimaatakkoord van Parijs te omarmen. In 2017 kondigde het bedrijf een klimaatambitie aan. Zonder resultaat. De uitstoot van Shell is namelijk sinds 2017 alleen maar gestegen. Dit laat zien dat de groene praatjes van Shell niet kloppen met de daden van het bedrijf.
Shell gaat de komende jaren nog veel meer olie en gas oppompen. De CO2-uitstoot die dat veroorzaakt, is vergelijkbaar met die van 127 extra kolencentrales. Als Shell dat allemaal weer met bomen uit de lucht zou willen halen, is daar een bos voor nodig van 42,2 miljoen hectare. Dat is ongeveer 10 keer zo groot als heel Nederland bij elkaar.
Shell kan nog terug, maar alleen als het 11 februari met groene en ambitieuze klimaatplannen komt. Dan kan Shell vanaf nu geen nieuwe olie- en gasbronnen meer aanboren. Shell investeert wel in hernieuwbare energie. Maar we kunnen verdere klimaatverandering alleen voorkomen als zoveel mogelijk olie en gas in de grond blijft zitten.
In oktober maakte Ben van Beurden, de CEO van Shell, bekend in welke gebieden het bedrijf de komende jaren extra gaat investeren. Dit zijn onder andere Nigeria, Brazilië en Maleisië. Vooral voor de armste mensen in deze landen heeft dat rampzalige gevolgen.
We kennen allemaal de beelden uit Nigeria. Door olielekkages hebben miljoenen mensen geen toegang meer tot schoon drinkwater. Ze zijn niet meer in staat om hun eigen eten te verbouwen of vis te vangen, omdat hun omgeving is vergiftigd door olie.
Foto: George Osodi
De wetenschap laat zien dat er geen ruimte meer is voor nieuwe olie- en gasprojecten. Ze moeten juist zo snel mogelijk worden afgebouwd. Het beleid van Shell gaat daar lijnrecht tegenin. Op deze manier veroorzaakt Shell gevaarlijke klimaatverandering. Dat moet zo snel mogelijk stoppen. Daarom zijn wij een rechtszaak gestart tegen Shell. Wij willen dat een rechter Shell opdraagt om te verduurzamen. De rechter deed op 26 mei 2021 uitspraak in onze Klimaatzaak tegen Shell.
Lees ons hele rapport hier: Groene woorden, fossiele daden. Voor dit rapport hebben we gebruik gemaakt van Rystad data, die de onderzoeksorganisatie Oil Change International recent bekend maakte.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.