Shell betaalt 15 miljoen euro schadevergoeding om olievervuiling in Nigeria

4 Nigeriaanse boeren en hun gemeenschappen ontvangen 15 miljoen euro schadevergoeding. Zij ontvangen dit geld vanwege de olievervuiling in hun dorpen, veroorzaakt door lekken in pijpleidingen van Shell. Daarmee komt een definitief einde aan een rechtszaak die begon in 2008.

Het gaat om olievervuiling in de dorpen Oruma, Goi en Ikot Ada Udo in de Nigerdelta in Nigeria. De olielekkages vonden plaats tussen 2004 en 2007. Bekijk de video:

Gerechtigheid na 15 jaar

In 2021 hield het gerechtshof Shell aansprakelijk voor olievervuiling. Shell werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding en de aanleg van een lek-detectiesysteem. Over de hoogte van de schadevergoeding is daarna onderhandeld met Shell. En vandaag is de uitkomst gepresenteerd. Na 15 jaar is er eindelijk een vorm van gerechtigheid.

In een reactie zei 1 van de boeren, Eric Dooh: "Nu kunnen wij onze gemeenschap opnieuw opbouwen. Het is voor ons allemaal een opluchting om na de jarenlange juridische strijd tegen Shell straks dit geld te ontvangen ter compensatie van wat we hebben verloren. Ik ben God en Milieudefensie dankbaar voor de steun die tot dit resultaat heeft geleid."

Namens Milieudefensie zei directeur Donald Pols: "Het verbaast mij nog iedere dag dat deze strijd nodig was en zo lang heeft moeten duren. Met het bereikte resultaat kunnen de eisers en hun gemeenschappen eindelijk verder met hun leven. Dat is de belangrijkste uitkomst van vandaag. Kijken we naar de rechtszaak als geheel, dan is de grote winst dat er een nieuwe standaard is neergezet: bedrijven komen niet meer weg met vervuiling en het negeren van mensenrechten. Zij kunnen ter verantwoording geroepen worden.”

>Bekijk de tijdlijn van de rechtszaak

De 5 dingen die je moet weten over deze zaak

Over 15 jaar strijd en een baanbrekende rechtszaak is veel te vertellen. Maar deze 5 dingen moet je echt weten:

1. De eisers kunnen eindelijk doorgaan met hun leven

De eisers, hun families en dorpsgemeenschappen hebben het onmogelijke gedaan. Soms met de moed der wanhoop. Soms gedreven door woede en pure wilskracht. Maar altijd vol goede moed, in de overtuiging dat ze eens gerechtigheid zouden krijgen. Zij kunnen eindelijk doorgaan met hun leven. Voor hun is er een nieuw begin.

2. Het is een baanbrekende rechtszaak

Voor het eerst in de geschiedenis werd het hoofdkantoor van een groot internationaal bedrijf verantwoordelijk gehouden voor de schade die een dochterbedrijf in het buitenland heeft aangericht. Dit succes is te danken aan de moed en wilskracht van onze Nigeriaanse partners, en aan onze advocaat Channa Samkalden.

Channa Samkalden lacht in de microfoon van de NOS. Op de achtergrond foto's van getroffen boeren in de Shell Nigeria zaak.

Onze advocaat, Channa Samkalden, staat na de gewonnen rechtszaak lachend de NOS te woord. Op de achtergrond foto's van de 4 eisers.

3. De uitspraak geeft hoop

De uitspraak geeft mensen die in soortgelijke omstandigheden verkeren hoop. Want wat voor Shell geldt, geldt voor andere bedrijven en plaatsen op de wereld. Iedereen heeft kunnen zien dat zelfs een reus als Shell is te verslaan.

4. Het duurde veel te lang

Het duurde 15 jaar voor de eisers gerechtigheid kregen. Veel te lang. Zo lang zelfs dat alle 4 de oorspronkelijke eisers - Barizah Dooh, Chief Oguru, Elder Friday en Alali Efanga - inmiddels zijn overleden. Zij maken dit moment niet meer mee en dat is hartverscheurend. Hun families hebben de zaak van hen overgenomen.

5. De olieramp in de Nigerdelta is nog niet opgelost

De inwoners van de dorpen Oruma, Goi en Ikot Ada Udo kunnen eindelijk verder met hun leven. Maar er zijn nog duizenden andere dorpen in de olierijke  Nigerdelta waar de situatie precies hetzelfde is. Daar verandert deze rechtszaak helaas niet direct iets aan.

Jaarlijks lekt er 240 miljoen liter olie de Nigerdelta in. Hierdoor raken rivieren en landbouwgrond ernstig vervuild. Met grote gevolgen: mensen worden ziek omdat ze olie binnenkrijgen via hun eten, het water dat ze drinken en de lucht die ze inademen. Als gevolg van de olievervuiling krijgen vrouwen in de Nigerdelta 2x zo vaak een miskraam als in de rest van het land. De kindersterfte is er dubbel zo hoog. Boeren en vissers konden vroeger prima rondkomen, maar staan door de vervuiling al tientallen jaren met lege handen. Maar op termijn kan deze zaak wel degelijk meer mensen helpen.

>Lees ook: veelgestelde vragen over de schadevergoeding

Steun dit belangrijke werk

Dit belangrijke werk is alleen mogelijk vanwege de steun van onze leden, donateurs en giftgevers. Steun ons daarom duurzaam door nu lid te worden. Dan blijven we succesvol.

Foto bovenin, gemaakt door de Nigeriaanse fotograaf George Osodi: olievervuiling in Nigeria.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...