Milieudefensie en 4 Nigerianen winnen rechtszaak tegen Shell

Het Nederlandse hoofdkantoor van Shell had meer moeten doen om lekkages te voorkomen, oordeelt de rechter. Ook moet Shell Nigeria 3 van de 4 Nigeriaanse eisers compenseren voor de olievervuiling op hun land. Over de zaak van de vierde boer heeft het hof nog geen uitspraak gedaan.

Nooit eerder ging een rechter zo ver om een Nederlandse multinational te veroordelen voor wandaden in het buitenland.

Donald Pols, de directeur van Milieudefensie reageert: "Het is enorme winst dat Shell eindelijk zijn rotzooi moet opruimen. Dit is ook een waarschuwing voor alle Nederlandse multinationals die betrokken zijn bij onrecht wereldwijd. Slachtoffers van milieuvervuiling, landroof of uitbuiting hebben door deze uitspraak meer kans om een juridische strijd  te winnen tegen betrokken bedrijven."

Ook in de toekomst blijven we grote vervuilende bedrijven aanpakken. Ook met rechtszaken. Wil je ons daar bij helpen? Word dan ook lid van Milieudefensie. Alleen samen kunnen we het opnemen tegen grote vervuilers als Shell.

De uitspraak in het kort:

  • Shell Nigeria is 'aansprakelijk' voor de schade van de lekkages in de dorpen Oruma en Goi.
  • Shell moet de eisers Eric Dooh, Chief Fidelis Oguru en de nabestaanden van Alali Efanga compenseren voor deze schade. De hoogte van de compensatie moet nog bepaald worden.
  • Zowel Shell Nigeria als het Nederlandse hoofdkantoor van Shell moeten meer doen om lekkages te voorkomen. Met name door een zogenaamd lekdetectiesysteem aan te brengen in de pijpleiding bij Oruma.
  • Het hof vindt niet dat Shell onvoldoende heeft schoongemaakt in Oruma en Goi.
  • Over de lekkage in Ikot Ada Udo doet het hof nog geen uitspraak, omdat het nog vragen heeft over de ernst van de vervuiling.
  • Eerder heeft het hof al geoordeeld dat Nederlandse rechters bevoegd zijn om te oordelen over het gedrag van Shell in Nigeria.

Hoe nu verder en wat betekent dit?

Dit was het Hoger Beroep. De rechter heeft beide partijen op het hart gedrukt deze zaak nu af te ronden en dus niet in cassatie te gaan.  Dit omdat de zaak al 13 jaar duurt.  In cassatie gaat het  niet meer over de inhoud van de zaak,  maar over de rechtsregels, of deze wel goed zijn toegepast. Het is nog niet duidelijk of Shell in cassatie wil gaan.

Wij gaan nu binnenkort om tafel met Shell om de hoogte van de schadevergoeding af te stemmen.

De zaak in Ikot Ada Udo, van Elder Friday, is nog niet afgerond. Daar wil de rechter o.a. weten hoe ver de gelekte olie zich destijds verspreid heeft.

Het is voor het is eerst in de geschiedenis dat een rechter oordeelt dat een Nederlandse multinational verantwoordelijk is voor schade in het buitenland. Wij gaan kijken hoe we deze uitspraak kunnen gebruiken bij eventuele andere rechtszaken tegen grote vervuilers in de toekomst.

RS66310_GO 12-lpr.jpg

Vier Nigeriaanse boeren die strijden voor gerechtigheid

Meer dan 15 jaar geleden liepen de akkers en visvijvers van Chief Dooh, Alali Efanga, Elder Friday en Chief Fidelis Oguru vol met olie van Shell. Visvijvers raakten vervuild en landbouwgrond werd onbruikbaar.  Dorpsbewoners die rond moesten komen van de opbrengt van hun land en visserij hadden plotseling geen inkomsten meer.

Daarom stapten ze samen met Milieudefensie in 2008 naar de rechter. 13 jaar later is de grond in de omgeving nog steeds vervuild en zijn de rivieren nog steeds leeg, omdat Shell destijds niet fatsoenlijk schoon heeft gemaakt. Twee van de eisers hebben de uitkomst van vandaag helaas niet mee kunnen maken, zij zijn overleden.

Zorg dat we dit soort rechtszaken kunnen blijven voeren: word lid

13 jaar lang procederen tegen Shell heeft ons zo'n 1,5 miljoen euro gekost. Dat konden we betalen omdat ruim 100.000 Nederlanders ons maandelijks financieel steunen. Dankzij hen kunnen we het opnemen tegen Shell,  één van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld. 

Ook in de toekomst blijven we grote vervuilende bedrijven aanpakken. Ook met rechtszaken. Wil je ons daar bij helpen? Word dan ook lid van Milieudefensie. Alleen samen  kunnen we het opnemen tegen grote vervuilers als Shell.

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...