Het Nederlandse hoofdkantoor van Shell had meer moeten doen om lekkages te voorkomen, oordeelt de rechter. Ook moet Shell Nigeria 3 van de 4 Nigeriaanse eisers compenseren voor de olievervuiling op hun land. Over de zaak van de vierde boer heeft het hof nog geen uitspraak gedaan.
Nooit eerder ging een rechter zo ver om een Nederlandse multinational te veroordelen voor wandaden in het buitenland.
Donald Pols, de directeur van Milieudefensie reageert: "Het is enorme winst dat Shell eindelijk zijn rotzooi moet opruimen. Dit is ook een waarschuwing voor alle Nederlandse multinationals die betrokken zijn bij onrecht wereldwijd. Slachtoffers van milieuvervuiling, landroof of uitbuiting hebben door deze uitspraak meer kans om een juridische strijd te winnen tegen betrokken bedrijven."
Ook in de toekomst blijven we grote vervuilende bedrijven aanpakken. Ook met rechtszaken. Wil je ons daar bij helpen? Word dan ook lid van Milieudefensie. Alleen samen kunnen we het opnemen tegen grote vervuilers als Shell.
Dit was het Hoger Beroep. De rechter heeft beide partijen op het hart gedrukt deze zaak nu af te ronden en dus niet in cassatie te gaan. Dit omdat de zaak al 13 jaar duurt. In cassatie gaat het niet meer over de inhoud van de zaak, maar over de rechtsregels, of deze wel goed zijn toegepast. Het is nog niet duidelijk of Shell in cassatie wil gaan.
Wij gaan nu binnenkort om tafel met Shell om de hoogte van de schadevergoeding af te stemmen.
De zaak in Ikot Ada Udo, van Elder Friday, is nog niet afgerond. Daar wil de rechter o.a. weten hoe ver de gelekte olie zich destijds verspreid heeft.
Het is voor het is eerst in de geschiedenis dat een rechter oordeelt dat een Nederlandse multinational verantwoordelijk is voor schade in het buitenland. Wij gaan kijken hoe we deze uitspraak kunnen gebruiken bij eventuele andere rechtszaken tegen grote vervuilers in de toekomst.
Meer dan 15 jaar geleden liepen de akkers en visvijvers van Chief Dooh, Alali Efanga, Elder Friday en Chief Fidelis Oguru vol met olie van Shell. Visvijvers raakten vervuild en landbouwgrond werd onbruikbaar. Dorpsbewoners die rond moesten komen van de opbrengt van hun land en visserij hadden plotseling geen inkomsten meer.
Daarom stapten ze samen met Milieudefensie in 2008 naar de rechter. 13 jaar later is de grond in de omgeving nog steeds vervuild en zijn de rivieren nog steeds leeg, omdat Shell destijds niet fatsoenlijk schoon heeft gemaakt. Twee van de eisers hebben de uitkomst van vandaag helaas niet mee kunnen maken, zij zijn overleden.
13 jaar lang procederen tegen Shell heeft ons zo'n 1,5 miljoen euro gekost. Dat konden we betalen omdat ruim 100.000 Nederlanders ons maandelijks financieel steunen. Dankzij hen kunnen we het opnemen tegen Shell, één van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld.
Ook in de toekomst blijven we grote vervuilende bedrijven aanpakken. Ook met rechtszaken. Wil je ons daar bij helpen? Word dan ook lid van Milieudefensie. Alleen samen kunnen we het opnemen tegen grote vervuilers als Shell.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.