Hoe Shell een olieveld door chantage in handen kreeg

Shell misbruikte een handelsakkoord tussen Nederland en Nigeria. Daardoor kreeg het bedrijf een gigantisch olieveld in handen. En tegen opvallend goede voorwaarden. Dit concluderen SOMO en Milieudefensie na het lezen van talloze gelekte e-mails in een rapport.

Arbitrage als chantagemiddel

In 2006 werd de vergunning van olieveld OPL 245 aan een andere partij dan Shell gegund. Door de Nigeriaanse overheid te dreigen met een miljardenclaim wist Shell dit ongedaan te maken.  Door deze vorm van arbitrage (ISDS, Investor state dispute settlement) kan een multinational een overheid aanklagen. En een schadevergoeding eisen als het bedrijf vindt dat het benadeeld wordt. En dat is precies wat Shell deed. Over het verloop van dit soort arbitragezaken is weinig bekend. De gelekte e-mails die de basis vormden voor het rapport, laten precies zien hoe een multinational een overheid onder druk kan zetten.

Deal met Nigeria

Topman Jeroen van der Veer dreigde Nigeria met een schadeclaim als Shell het olieveld niet zou krijgen. Uit de e-mails blijkt dat Shell nooit echt geïnteresseerd was in een schadevergoeding. De inzet was een deal met de Nigeriaanse regering om het olieveld alsnog in handen te krijgen. De hoogte van de claim was blijkbaar hoog genoeg om de Nigeriaanse regering te doen besluiten het olieveld toch aan Shell te geven.

”Het is duidelijk dat in bijna alle gevallen een deal meer geld oplevert [...] dan een arbitragezaak”, schrijven de advocaten van Shell in 2007. Uiteindelijk bindt Nigeria in en sluit het een deal met zeer gunstige voorwaarden voor Shell. Een aantal weken later trekt Shell de schadeclaim in.

ISDS pic.png

Shell voor de rechter vanwege corruptie

Uiteindelijk betaalden Shell en het Italiaanse ENI 1,3 miljard euro voor het olieveld. Een groot deel van dit geld verdween in de zakken van corrupte politici.  Uit de gelekte emails blijkt ook dat Shell en ENI Shell daarvan wisten. Hiervoor worden ze inmiddels vervolgd in een Italiaanse strafzaak. Ook het Nederlandse OM onderzoekt de deal.

Maak een einde aan ISDS

Wij riepen de Nederlandse overheden al meerdere malen op om ISDS uit alle handelsverdragen die in de toekomst gesloten worden te verwijderen. Het geeft multinationals namelijk teveel macht. Er is al te vaak voorgekomen dat een overheid een nieuwe wet in wilde voeren ter bescherming van het milieu, maar dan direct een miljardenclaim aan haar broek kreeg van een multinational. Multinationals beweren dat ze door deze nieuwe wetten winst mislopen en dienen daarom miljardenclaims in.  Bedragen die voor veel arme landen niet op te hoesten zijn, waardoor de overheid gedwongen wordt de wet weer in te trekken.

17000 mede-eisers in de rechtszaak tegen Shell

Is Shell onverbeterlijk? Misschien. Maar wij geven het niet op. Omdat we vinden dat bedrijven als Shell verantwoordelijkheid moeten nemen. Voor de vervuiling die ze veroorzaken. En  om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Daarom zijn we vorig jaar een rechtszaak tegen Shell gestart. 17000 mensen en 6 organisaties sloten zich aan als mede-eiser. Inmiddels kun je geen mede-eiser meer worden, maar mocht je ons toch willen steunen; steun onze rechtszaak dan met een gift. Zodat wij het net zo lang kunnen volhouden als miljardenbedrijf Shell.

Ja, ik doneer

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...