english

50 jaar ISDS - een mondiaal machtsmiddel voor multinationals bedacht en groot gemaakt door Nederland

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Nederland ISDS introduceerde – het systeem waarmee investeerders staten kunnen aanklagen buiten nationale rechters om. Nederland wist ISDS in 1968 voor het eerst toe te passen in een investeringsverdrag met Indonesië. Vele landen volgden het Nederlandse voorbeeld. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 3.000 verdragen met ISDS.

Nederland stond niet alleen aan de wieg van ISDS, Nederland heeft ISDS ook groot gemaakt. We hebben de rol van Nederland geanalyseerd en constateren dat 17,5 procent (100 miljard dollar) van de totale claimsom (570 miljard dollar) van ’Nederlandse’ investeerders komt. Daarmee zijn we na de VS het meest populaire thuisland voor ISDS-claims. De dekking van 90 investeringsverdragen maakt Nederland een aantrekkelijk land voor investeerders om zich via brievenbussen te vestigen. Zeker in combinatie met de aantrekkelijke belastingconstructies die Nederland biedt.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie '50 jaar ISDS - een mondiaal machtsmiddel voor multinationals bedacht en groot gemaakt door Nederland'
50 jaar ISDS.pdf — 966 KB

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...