Honderden mensen van lokale gemeenschappen en sociale bewegingen waren van 23 tot en met 27 oktober in Genève bij de Verenigde Naties (VN). Daar lieten ze luid en duidelijk horen aan de onderhandelaars dat het bindende verdrag voor bedrijven en mensenrechten er moet komen. En met succes! Het waren zenuwslopende onderhandelingen tussen maar liefst 101 lidstaten van de VN. De EU en de VS probeerden op het laatste moment nog goede uitkomsten te blokkeren, maar dat is ze niet gelukt.
Een bindend VN verdrag voor bedrijven en mensenrechten is hard nodig. Het moet ervoor gaan zorgen dat natuur- en mensenrechtenbeschermers wereldwijd sterker staan. Nu worden er elke week bijna vier natuurbeschermers vermoord. In september boden wij een petitie aan de Nederlandse overheid aan om zich harder te maken voor de bescherming van natuurbeschermers.
Onze collega Khalisah Khalid van WALHI – Friends of the Earth Indonesië vertelde aan de onderhandelaars hoe er in zijn land honderden mensen worden bedreigd en zelfs vermoord omdat zij opstaan tegen de verwoesting en vervuiling door grote mijnbouw- en plantagebedrijven. Zoals Indra Pelani, een activist bij een boerenorganisatie, die stierf omdat hij opkwam voor de rechten van de lokale bevolking in hun strijd tegen een plantagebedrijf.
De onderhandelingen in Genève gaan over een juridisch bindend verdrag dat bedrijven aansprakelijk kan stellen als zij mensenrechten schenden. Er zijn duizenden wettelijke verdagen die de belangen van bedrijven beschermen, maar de VN kent nu alleen een vrijblijvend verdrag dat belangen van mensenrechtenbeschermers tegen bedrijven verdedigd. Met als gevolg dat bedrijven op grote schaal mensenrechten schenden waarvoor ze niet vervolgd worden.
Tot nu toe werkten Europa en Nederland dit verdrag tegen en houden ze vast aan vrijblijvende afspraken. In 2014 stemde de EU tegen de resolutie om dit noodzakelijke verdrag te starten. In 2015 weigerde de EU deel te nemen aan het proces. In 2016 namen ze door druk van velen natuur- en mensenrechtenorganisaties deel aan de onderhandelingen. In 2017 probeerde de EU procedurele blokkades op te werpen, maar liet die in de loop van de onderhandelingen gelukkig varen. De roep om een bindend mensenrechtenverdrag zet druk op de EU om steeds actiever deel te nemen aan de onderhandelingen.
Milieudefensie werkt aan het tegengaan van ontbossing en landroof voor palmolieplantages. In deze sector zijn mensenrechtenschendingen door grote bedrijven aan de orde van de dag. Zo wordt er vaak land van boeren afgenomen en wordt het leven van de lokale bevolking onmogelijk gemaakt door vervuiling, gebrek aan water en inkomsten. Daarom blijven wij samen met ons internationale netwerk Friends of the Earth, druk zetten op de politiek om dit verdrag te steunen. In 2018 komt er een eerste concept van het bindende verdrag en gaan de onderhandelingen verder.
> Lees meer over hoe jij het regenwoud kan helpen beschermen
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.