Onze 10 successen van 2017

In 2017 hebben we mooie stappen gezet. Met de vernietiging van het gasbesluit boekten we een historische overwinning voor Groningen en het klimaat. Duizenden mensen tekenden voor de bescherming van Indonesisch regenwoud. En we kregen Jumbo, Aldi en Albert Heijn zover om te kiezen voor duurzame melk. Dit was niet mogelijk geweest zonder steun van onze vrijwilligers, leden, donateurs en petitietekenaars. Dankjulliewel! Geniet met ons mee en kijk nog één keer terug naar de 10 mooiste successen van 2017.

1. We breien voor Groningen: met resultaat

Met 1500 'breiwilligers' uit het hele land maken we een reusachtige deken waarmee we politici aansporen om snel een einde te maken aan de Groningse gaswinning. Met succes: in november vernietigt de Raad van State het door ons aangevochten gasbesluit van voormalig minister Kamp. 

Breien voor Groningen

2. We winnen het kort geding in de rechtszaak voor gezonde lucht 

Hoera! In september winnen we het kort geding in de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat voor gezonde lucht. De overheid moet nu aan de slag om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Rechters gezonde lucht

3. We bellen de supermarkten plat voor duurzame melk

Tijdens de landelijke bel-je-supermarkt-dag bellen mensen vanuit het hele land massaal naar de servicelijnen van supermarkten om ze te overtuigen van het belang van duurzame melk. 

Landelijke bel-je-supermarkt-dag

4. We steunen succesvol het dorp Pungkat

Het dorp Pungkat op Sumatra lijkt gered. We steunen de bewoners in hun strijd tegen de oprukkende palmolie-industrie ten koste van hun dorp en het regenwoud. Met succes! Hun zaak wordt nu met voorrang behandeld door de taskforce voor landconflicten.5. We reiken de Handel Zonder Grenzen-award uit 

Shell blinkt uit in milieuvervuiling, het uitputten van de aarde, het schenden van mensenrechten en het inzetten van handelsverdragen voor eigen gewin. Daarom wint zij vol overtuiging de Handel Zonder Grenzen-award, uitgereikt door Eddy Zoëy.

Shell wint Handel-Zonder-Grenzen-award

6. We delen de spoofkrant De Pers uit

Op 6 februari is de krant De Pers er ineens weer, met een speciale voedseleditie. Het is een spoof, geen echte De Pers maar eentje gemaakt door ons, over eerlijk en gezond voedsel. We delen hem uit op twintig stations verspreid over het land. 

We delen De Pers uit op stations

7. We organiseren een bruisend Klimaatfestival 

We organiseren de eerste editie van het Klimaatfestival: een bruisende dag met een prachtige mix van inspirerende sprekers, prikkelende optredens en leerzame workshops. 

Klimaatfestival 2017

8. We trekken drie supers over de streep voor duurzame melk

Een jaar lang bestoken we supermarkten met de vraag of ze duurzame melk in de schappen willen zetten. In november en december gaan Jumbo, Aldi en Albert Heijn om. Petje af voor deze supermarkten!

Eerlijke Melk actie bij Albert Heijn

9. We doen mee aan de People's Climate March

Jongeren Milieu Actief, de jongerenorganisatie van Milieudefensie, stort zich vol energie op de People's Climate March in Amsterdam. Ze roepen op tot een ambitieus klimaatbeleid.

JMA tijdens People's Climate March

10. We maken ons hard voor de scooter naar de rijbaan en boeken resultaat

Het is gelukt! De Tweede Kamer steunt het plan om gemeenten de mogelijkheid te geven om de extreem vervuilende snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen. Voorafgaand aan het debat organiseren we de Eerlijke Scooter-actie. 

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...