Drie grote supermarkten kiezen voor duurzame melk

Zowel Jumbo, Aldi als Albert Heijn hebben onder druk van Milieudefensie toegezegd de melk van hun huismerk te verduurzamen. Dat is goed nieuws voor het milieu omdat duurzame melk minder vervuilend is dan gewone melk. Consumenten kunnen nu gemakkelijk duurzaam gaan kiezen.

Bart van Opzeeland, campagneleider Voedsel, zat de afgelopen maanden veelvuldig aan tafel bij supermarkten, en voerde samen met boeren en consumenten actie om ze over te halen.

Welke stappen zetten de drie supermarkten?

Jumbo zegde op 16 november als eerste toe om de melk van het huismerk te verduurzamen. Aldi ging op 11 december overstag, en onderzoekt op dit moment hoe ze de duurzame melk ook voor een eerlijke prijs in het schap krijgt. Albert Heijn gaat het verst. Een boer die melk levert aan Albert Heijn, gebruikt geen kunstmest meer, de koeien eten alleen maar gras en de boer heeft 100% kruidenrijk grasland, waarmee zijn land een fijne plek is voor weidevogels. Een boer krijg extra betaald voor de investeringen die hij moet doen om duurzamere met melk te maken. Eind 2020 moet dit gelukt zijn.

Duurzame melk de nieuwe normaal

Van Opzeeland: “Het is echt een domino-effect. En nu deze drie grote supers om zijn, kun je stellen: duurzame melk wordt normaal. Dat is goed nieuws voor het milieu, voor de koeien én voor het klimaat. De supermarkten moeten nog duidelijkheid geven over het extra geld dat ze aan boeren moeten betalen zodat deze de milieumaatregelen kunnen uitvoeren. Daar gaan we dus, samen met boeren, verder over met ze in gesprek.”

Eerlijke prijs voor de boer

Een eerlijke prijs voor melk is een voorwaarde voor boeren om hun melk duurzaam te kunnen produceren. Duurzame melk komt van koeien die zoveel mogelijk in de wei lopen, en voer krijgen dat in Europa geteeld is. Bovendien moet de boer genoeg land hebben om de mest van zijn koeien over te verspreiden, en houdt hij rekening met weidevogels. Dat heeft een prijskaartje.

Nu de andere supermarkten nog!

Update: onze campagne voor eerlijke melk is eind februari 2018 afgerond. We hebben maar liefst 55.000 handtekeningen verzameld! Meer info vind je hier.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...