Onze 10 hoogtepunten van 2018

Wat een jaar was 2018! Of het nu gaat om gas uit Groningen, olie uit Pernis, gezonde lucht in Eindhoven of palmolie uit Indonesië. Overal lieten mensen zich horen voor een duurzame en eerlijke toekomst. Laten we nog één keer terugkijken naar deze 10 hoogtepunten die we dankzij jou voor elkaar kregen.

1. We hebben een Klimaatwet

De aanhouder wint! 10 jaar geleden vroegen we al om een Klimaatwet en nu is hij er. Minder ambitieus dan we willen, maar met steun van bijna alle partijen in de Tweede Kamer. Zelfs CDA en VVD! Een doorbraak.

RS1907_weersextremen_mw_027.jpg

2. Iedereen heeft het over eerlijk omschakelen

In 2017 vroegen we voor het eerst aandacht voor de oneerlijke verdeling van de lusten en lasten van het klimaatbeleid. We lieten zien dat grote bedrijven nauwelijks betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken. Huishoudens draaien voor de kosten op. En moet je nu eens kijken. Iedereen heeft het over eerlijk omschakelen. Daar zijn we trots op. Nu knokken we voor een eerlijk klimaatakkoord.

Donald_Pols_Kassa.png

3. 300 luchtwachters zorgen samen voor gezonde lucht

Op 15 februari in alle vroegte, kwamen Luchtwachters in het hele land voor het eerst in actie. Ze hingen langs drukke straten verkeersborden op met de waarschuwing: 'Let op! Ongezonde lucht!' Meer dan 300 luchtwachters controleren of de overheid genoeg doet voor gezonde lucht.4. Mijlpaal: de gaskraan in Groningen gaat dicht

Jarenlang ondersteunen we het verzet tegen gas uit Groningen al. Daarom zijn we heel blij met het gasbesluit van minister Wiebes. In 2022 komt er maximaal 12 miljard kuub gas uit Groningen en daarna gaan we langzaam naar nul.

RS41624_MD-MD-FAKKELTOCHT 003.jpg

5. Palmolie verliest letterlijk en figuurlijk terrein

Al 27.000 mensen stuurden een ansichtkaart naar hun bank. Daarmee vragen ze hun bank geen geld meer te stoppen in palmolie. En we belden massaal naar ABN AMRO, ING en de Rabobank. Ander goed nieuws: Er komen geen nieuwe plantages meer bij in Indonesië en Aegon Nederland stopt met palmolie.6. 14.000 mede-eisers voor onze klimaatzaak tegen Shell

Shell is de grootste vervuiler van Nederland. Al sinds de jaren 80 weet het bedrijf dat olie en gas rampzalig zijn voor ons klimaat. Toch gaat Shell gewoon door met vervuilen. Wij zijn er klaar mee. Daarom zijn wij een rechtszaak gestart. 

RS56320_MD-MD-KLIMAATZAAK 028-lpr.JPG

7. Een uitverkocht Klimaatfestival

Ons tweede Klimaatfestival in de Metaal Kathedraal in Utrecht trok 3 keer zoveel bezoekers als het jaar ervoor. Steeds meer mensen willen wat doen. Ons festival inspireert met boeiende sprekers, muziek en workshops en geeft bezoekers het gevoel dat je samen pas echt het verschil kan maken.

RS65308_2018_KlimaatFestival_DoroteaPace-13-lpr (1).jpg

8. Minder winstbescherming voor multinationals

Grote winst voor mens, milieu, democratie en rechtsstaat! Dankzij ons verzet en dat van vele anderen leidt het claimsysteem voor multinationals nederlaag na nederlaag. In 2018 is het verwijderd uit handelsverdragen met Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. De Europese rechter zette een streep door tientallen verdragen tussen Europese landen onderling. En Nederland sloot brievenbusmaatschappijen uit van het claimrecht in een hervorming van onze investeringsverdragen. 

RS663_pierre crom rv 22 okt.jpg

9. Gelukt: 100% lokaal veevoer voor de kippen van boer David

De wens van boer David van het 'Gijs ei' en Milieudefensie is in vervulling gegaan. Dankzij een grote gift genieten zijn kippen sinds november 2018 van 100% lokaal geproduceerd veevoer. Boeren uit de regio telen het voer; slaan het op en brengen het naar boer David’s zorgboerderij. Er wordt dus geen oerwoud voor gekapt. Resultaat: blije kippen en een blije boer, die laat zien dat het kan!

RS42426_Sfeerbeeld_David Janssen2-lpr.jpg

10. JMA vraagt bij klimaattop aandacht voor luchtvaartbelasting 

Sophie en Martine van onze jongerenorganisatie JMA gingen met 40 jonge klimaatstrijders met de trein naar de klimaattop in Katowice: een inspirerende groep vol positieve energie! Sophie: 'Het is zo cool wat we in 4 dagen bereikt hebben! Heel fijn ook om met andere jongeren samen te werken. Een samenwerking die wat mij betreft doorgaat totdat klimaatverandering een halt is toegeroepen.'

WhatsApp-Image-2018-12-11-dat-12.29.05-1080x675.jpeg

Steun je ons weer in 2019?

Samen kregen we dit voor elkaar in 2018. Zonder jouw steun was dit niet gelukt. Ontzettend bedankt daarvoor! Steun je ons weer in 2019?

Word lid >

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...