Baby's in Nigeria 2 keer eerder dood door olievervuiling

Wetenschappelijke studie laat zien: pasgeboren baby's in Nigeria gaan twee keer eerder dood dan normaal, als hun moeder in de buurt van olievervuiling woont. Wil jij de slachtoffers in Nigeria helpen?

Gezondheidsproblemen door olievervuiling

De bewoners van door Shell vervuild gebied in Nigeria klagen al jaren over gezondheidsproblemen. Ze hebben moeite met ademen, vaker last van diarree, huidproblemen, vrouwen krijgen vaker miskramen en kinderen overlijden eerder. De levensverwachting van iemand uit de Nigerdelta ligt op 45 jaar. In de rest van Nigeria is dit 50. 

Oude olielekken ook levensgevaarlijk

De studie toont aan dat als een moeder binnen een straal van 10 kilometer van olievervuiling woont, het sterftecijfer van pasgeborenen verdubbelt. Ook de gezondheid van de overlevende kinderen verslechtert sterk. Zelfs door olielekken die 5 jaar vóór de zwangerschap plaatsvonden verdubbelt het aantal sterfgevallen bij pasgeboren baby's. In dit geval steeg het sterftecijfer van 38 naar 76 voor elke 1000 baby's die geboren werden.

Westerse wereld moet ingrijpen

"De resultaten van de studie zijn absoluut schokkend," zei Roland Hodler, een professor economie van de Universiteit van St. Gallen in Zwitserland, die de studie leidde. "Ik had niet verwacht dit effect te zien. Dit is een tragedie. Zelfs 4 tot 5 jaar voorafgaand aan de zwangerschap doet een olielek er nog steeds toe. Ik ben van mening dat de Westerse wereld hier moet ingrijpen.”

30 jaar om de natuur te herstellen

Naar schatting wordt jaarlijks 240.000 vaten ruwe olie gelekt in de Nigerdelta. Dit leidt tot vervuild water en gewassen en een lucht vol giftige chemicaliën. Een rapport uit 2011 van de VN schat dat het 30 jaar zal duren om schade aan de gezondheid en de natuur te herstellen.

Studie geen verrassing voor Nigerianen

Voor de eisers in onze rechtszaak kwam bovenstaande studie niet als een verrassing. Eric Dooh: “Wij eten, drinken en ademen olie, dag in dag uit. We zien mensen met uitslag als ze in de rivier gezwommen hebben. Het aantal sterfgevallen als gevolg van diarree is enorm gestegen, omdat ons drinkwater vervuild is. Shell heeft hier nooit fatsoenlijk opgeruimd dus bij elke regenbui, stroomt de olie opnieuw de straten in.” Dokter Michael Azabi: "Mensen in de Nigerdelta gaan allemaal dood aan de gevolgen van olievervuiling. Doordat de bevolking geen inkomsten meer heeft uit landbouw of visserij, hebben bewoners geen geld meer om naar de dokter te gaan. Dus zelfs mensen die aan Malaria sterven, sterven indirect aan de gevolgen van de olievervuiling."

Loading...