english
Shell in Nigeria

Rechtszaak tegen Shell om milieuvervuiling in Nigeria

De oliepijpleidingen van Shell in Nigeria lekken. Niet eventjes, maar al tientallen jaren. Omdat Shell niet genoeg doet om nieuwe lekkages te voorkomen, is dit uitgegroeid tot de grootste olieramp aller tijden.

Daarom zijn vier Nigeriaanse boeren samen met Milieudefensie in 2008 een rechtszaak tegen Shell begonnen. Voor het eerst moet een Nederlands bedrijf voor een Nederlandse rechter verschijnen voor milieuvervuiling in het buitenland.

Wat eisen wij?

 • Wij willen dat Shell de olie opruimt.
  Het gaat om olie die lekte uit pijpleidingen, in akkers en visvijvers van boeren.
 • Wij willen dat Shell een schadevergoeding betaalt.
  Door de vervuiling groeit er al jaren bijna niets meer op de akkers en gaan de vissen dood. Hiervoor willen de boeren gecompenseerd worden.
 • Wij willen dat Shell de pijpleidingen beter onderhoudt.
  De huidige pijpleidingen zijn gevoelig voor lekkages en vandalisme. Door de oude leidingen te vervangen, kan Shell nieuwe lekkages voorkomen. En door pijpleidingen in te graven, zijn ze minder gevoelig voor schade.
 • We willen dat Shell zijn verantwoordelijkheid niet langer afschuift.
  Nu geeft Shell de schuld voor deze olieramp nog aan de Nigerianen zelf. Zij zouden de olielekkages zelf hebben veroorzaakt door olie te stelen. Dit is niet waar. De rechter kan bepalen dat Shell zelf verantwoordelijk is voor de schade in Nigeria.

Shell, ruim je eigen troep op

De boeren en Milieudefensie vinden dat Shell verantwoordelijk is voor de schade die het bedrijf veroorzaakt heeft in Nigeria. Shell wijst naar anderen: rebellen zouden de pijplijn saboteren en anders zou het altijd nog de schuld zijn van Shells dochteronderneming in Nigeria, en niet van onze Koninklijke Shell. Voor ons is het duidelijk: Shell is uiteindelijk verantwoordelijk. Dus Shell moet zelf zijn rotzooi in Nigeria opruimen.

Meer rechtszaken tegen Shell?

Als Shell aansprakelijk wordt bevonden, kan dit grote gevolgen hebben. Ook andere slachtoffers van de olielekkages kunnen dan in Nederland naar de rechter stappen. De slachtoffers stapten al honderden keren naar de rechter in Nigeria. Maar door het onbetrouwbare rechtssysteem en de corruptie loopt dit vaak op niets uit.

De Nigeriaanse eisers en Milieudefensie worden geholpen door advocatenkantoor Prakken d'Oliveira. Dit is een advocatenkantoor dat opkomt voor de belangen en rechten van de mens.

Drie dorpen

Op duizenden plekken in Nigeria lekken de pijpleidingen van Shell. De rechtszaak van Milieudefensie en de vier Nigeriaanse boeren gaat over drie van deze lekkages. Het gaat om de dorpen Goi, Oruma en Ikot Ada Udo. De lekkages zijn al van jaren geleden. Twee van de oorspronkelijke eisers, Alali Efanga en Chief Barizaa Dooh uit Goi, zijn inmiddels overleden. Barizaa's zoon Eric Dooh heeft de rol van eiser overgenomen van zijn vader. Hij hoopt voor zijn familie alsnog gerechtigheid te krijgen. Lees het verhaal van alle eisers.

Uit de drie dorpen zijn veel mensen vertrokken

Goi is onbewoonbaar. Het stinkt er ongelooflijk en het drinkwater is vervuild. Er zwemt geen vis meer in het water. En door de olie groeit er amper nog iets op de akkers. Nog steeds stroomt er olie in de rivieren en kreken bij Goi, want de Shell-installaties zijn nog steeds niet verbeterd. De pijpleiding wordt nauwelijks onderhouden en is slecht beveiligd tegen criminelen die olie proberen te stelen.

Sluit je aan bij onze andere rechtszaak tegen Shell

Dankzij eigen onderzoek, weet Shell al sinds de jaren 80 dat olie en gas rampzalig zijn voor ons klimaat. Ondanks die kennis is Shell nog steeds niet begonnen met het afbouwen van de winning van olie en gas. We kunnen niet langer wachten tot Shell uit zichzelf verandert. En daarom stappen wij naar de rechter. Wij willen dat de rechter Shell dwingt van koers te veranderen. Maak van klimaat ook jouw zaak en word mede-eiser.

Shell moet zijn verantwoordelijkheid nemen!

Wil je meer weten?

Loading...