De oliepijpleidingen van Shell in Nigeria lekken. Niet eventjes, maar al tientallen jaren. Omdat Shell niet genoeg doet om nieuwe lekkages te voorkomen, is dit uitgegroeid tot de grootste olieramp aller tijden. Op 29 januari 2021 oordeelde de Nederlandse rechter dat Shell 3 van de 4 boeren een schadevergoeding moet betalen. De zaak van de vierde boer, Elder Friday, loopt nog.
In 2012 zijn vier Nigeriaanse boeren samen met Milieudefensie in 2008 een rechtszaak tegen Shell begonnen. Voor het eerst moet een Nederlands bedrijf voor een Nederlandse rechter verschijnen voor milieuvervuiling in het buitenland. En met succes de rechter oordeelde niet alleen dat een aantal boeren recht heeft op een schadevergoeding, maar ook dat Shell in Nederland verantwoordelijk is in het buitenland. Meer informatie over de uitspraak lees je hier: Milieudefensie wint rechtszaak tegen Shell
De boeren en Milieudefensie vinden dat Shell verantwoordelijk is voor de schade die het bedrijf veroorzaakt heeft in Nigeria. Shell wijst naar anderen: rebellen zouden de pijplijn saboteren en anders zou het altijd nog de schuld zijn van Shells dochteronderneming in Nigeria, en niet van onze Koninklijke Shell. Voor ons is het duidelijk: Shell is uiteindelijk verantwoordelijk. Dus Shell moet zelf zijn rotzooi in Nigeria opruimen.
Als Shell aansprakelijk wordt bevonden, kan dit grote gevolgen hebben. Ook andere slachtoffers van de olielekkages kunnen dan in Nederland naar de rechter stappen. De slachtoffers stapten al honderden keren naar de rechter in Nigeria. Maar door het onbetrouwbare rechtssysteem en de corruptie loopt dit vaak op niets uit.
De Nigeriaanse eisers en Milieudefensie worden geholpen door advocatenkantoor Prakken d'Oliveira. Dit is een advocatenkantoor dat opkomt voor de belangen en rechten van de mens.
Op duizenden plekken in Nigeria lekken de pijpleidingen van Shell. De rechtszaak van Milieudefensie en de vier Nigeriaanse boeren gaat over drie van deze lekkages. Het gaat om de dorpen Goi, Oruma en Ikot Ada Udo. De lekkages zijn al van jaren geleden. Twee van de oorspronkelijke eisers, Alali Efanga en Chief Barizaa Dooh uit Goi, zijn inmiddels overleden. Barizaa's zoon Eric Dooh heeft de rol van eiser overgenomen van zijn vader. Hij hoopt voor zijn familie alsnog gerechtigheid te krijgen. Lees het verhaal van alle eisers.
Goi is onbewoonbaar. Het stinkt er ongelooflijk en het drinkwater is vervuild. Er zwemt geen vis meer in het water. En door de olie groeit er amper nog iets op de akkers. Nog steeds stroomt er olie in de rivieren en kreken bij Goi, want de Shell-installaties zijn nog steeds niet verbeterd. De pijpleiding wordt nauwelijks onderhouden en is slecht beveiligd tegen criminelen die olie proberen te stelen.