english
Shell in Nigeria

Rechtszaak tegen Shell om milieuvervuiling in Nigeria

De oliepijpleidingen van Shell in Nigeria lekken. Niet eventjes, maar al tientallen jaren. Omdat Shell niet genoeg doet om nieuwe lekkages te voorkomen, is dit uitgegroeid tot de grootste olieramp aller tijden. Op 29 januari 2021 oordeelde de Nederlandse rechter dat Shell 3 van de 4 boeren een schadevergoeding moet betalen. De zaak van de vierde boer, Elder Friday, loopt nog.

In 2012 zijn vier Nigeriaanse boeren samen met Milieudefensie in 2008 een rechtszaak tegen Shell begonnen. Voor het eerst moet een Nederlands bedrijf voor een Nederlandse rechter verschijnen voor milieuvervuiling in het buitenland. En met succes de rechter oordeelde niet alleen dat een aantal boeren recht heeft op een schadevergoeding, maar ook dat Shell in Nederland verantwoordelijk is in het buitenland. Meer informatie over de uitspraak lees je hier:  Milieudefensie wint rechtszaak tegen Shell

Wat eisen wij?

 • Wij willen dat Shell de olie opruimt.
  Het gaat om olie die lekte uit pijpleidingen, in akkers en visvijvers van boeren.
 • Wij willen dat Shell een schadevergoeding betaalt.
  Door de vervuiling groeit er al jaren bijna niets meer op de akkers en gaan de vissen dood. Hiervoor willen de boeren gecompenseerd worden.
 • Wij willen dat Shell de pijpleidingen beter onderhoudt.
  De huidige pijpleidingen zijn gevoelig voor lekkages en vandalisme. Door de oude leidingen te vervangen, kan Shell nieuwe lekkages voorkomen. En door pijpleidingen in te graven, zijn ze minder gevoelig voor schade.
 • We willen dat Shell zijn verantwoordelijkheid niet langer afschuift.
  Nu geeft Shell de schuld voor deze olieramp nog aan de Nigerianen zelf. Zij zouden de olielekkages zelf hebben veroorzaakt door olie te stelen. Dit is niet waar. De rechter kan bepalen dat Shell zelf verantwoordelijk is voor de schade in Nigeria.

Shell, ruim je eigen troep op

De boeren en Milieudefensie vinden dat Shell verantwoordelijk is voor de schade die het bedrijf veroorzaakt heeft in Nigeria. Shell wijst naar anderen: rebellen zouden de pijplijn saboteren en anders zou het altijd nog de schuld zijn van Shells dochteronderneming in Nigeria, en niet van onze Koninklijke Shell. Voor ons is het duidelijk: Shell is uiteindelijk verantwoordelijk. Dus Shell moet zelf zijn rotzooi in Nigeria opruimen.

Meer rechtszaken tegen Shell?

Als Shell aansprakelijk wordt bevonden, kan dit grote gevolgen hebben. Ook andere slachtoffers van de olielekkages kunnen dan in Nederland naar de rechter stappen. De slachtoffers stapten al honderden keren naar de rechter in Nigeria. Maar door het onbetrouwbare rechtssysteem en de corruptie loopt dit vaak op niets uit.

De Nigeriaanse eisers en Milieudefensie worden geholpen door advocatenkantoor Prakken d'Oliveira. Dit is een advocatenkantoor dat opkomt voor de belangen en rechten van de mens.

Drie dorpen

Op duizenden plekken in Nigeria lekken de pijpleidingen van Shell. De rechtszaak van Milieudefensie en de vier Nigeriaanse boeren gaat over drie van deze lekkages. Het gaat om de dorpen Goi, Oruma en Ikot Ada Udo. De lekkages zijn al van jaren geleden. Twee van de oorspronkelijke eisers, Alali Efanga en Chief Barizaa Dooh uit Goi, zijn inmiddels overleden. Barizaa's zoon Eric Dooh heeft de rol van eiser overgenomen van zijn vader. Hij hoopt voor zijn familie alsnog gerechtigheid te krijgen. Lees het verhaal van alle eisers.

Uit de drie dorpen zijn veel mensen vertrokken

Goi is onbewoonbaar. Het stinkt er ongelooflijk en het drinkwater is vervuild. Er zwemt geen vis meer in het water. En door de olie groeit er amper nog iets op de akkers. Nog steeds stroomt er olie in de rivieren en kreken bij Goi, want de Shell-installaties zijn nog steeds niet verbeterd. De pijpleiding wordt nauwelijks onderhouden en is slecht beveiligd tegen criminelen die olie proberen te stelen.

Wil je meer weten?

De slachtoffers van Shell

“Voordat de olie hier lekte had iedereen in het dorp goed te eten, goede vis. [..] Onze mensen eten, drinken en ademen ruwe olie in, daarom sterven ze jong. [..] Er is geen hoop dat de dingen beter worden voor ons. Het is door organisaties als Milieudefensie en Friends of the Earth dat we een klein sprankje hoop hebben. Alleen met hulp van mensen over de hele wereld gaan we het misschien redden.”
"Onze gewassen en ons fruit zijn vergiftigd door alle olie die de grond in lekte. Omdat mensen honger hebben, eten ze dit voedsel toch. Met als gevolg dat veel mensen op jonge leeftijd overlijden. Iedereen in dit dorp is ziek van de vervuiling. [..] 15 jaar geleden zat mijn visvijver nog vol vis. Ik had genoeg geld om mijn vrouw en kinderen te eten te geven en ze naar school te sturen. Maar nu niet meer. De vis is op, dus er is ook geen geld meer.“
Elder Friday Alfred Akpan - mede-aanklager rechtszaak tegen Shell
Shell in Nigeria
"Voor de lekkage verbouwde ik groenten en fruit. Ik was niet rijk, maar we konden er prima van leven. Nu kan ik niets meer op mijn akkers verbouwen. Na een tijdje sterven de gewassen af, zomaar. Soms ga ik naar andere dorpen en smeek ik hen of ik een stukje van hun grond mag gebruiken. Daar moeten we nu van leven."
Chief Fidelis A. Oguru - mede-aanklager rechtszaak tegen Shell
Shell in Nigeria

Loading...