Nederland wil palmolieverbod voor brandstof vanaf 2021

De Nederlandse regering is om: Staatssecretaris Van Veldhoven en Minister Wiebes zullen in Europa pleiten voor een einde aan het gebruik van palmolie en soja in biobrandstof. Als ook de andere Europese ministers hiermee instemmen, gaat dit verbod in per 2021. Een mooi succes voor onze campagne tegen ontbossing voor biobrandstof.

Verbod palmolie in brandstof in zicht 

De toezegging van Staatssecretaris Van Veldhoven kwam enkele uren na de aanbieding van de tussenstand van de petitie Trek de Grens, op 4 december. In nog geen 3 maanden tijd tekenden ruim 29.000 mensen tegen voedsel in biobrandstoffen. Milieudefensie is blij met de Nederlandse steun voor een verbod op palmolie en soja vanaf 2020.

Campagneleider Rolf Schipper: "Dit is enorm goed nieuws voor het regenwoud. De kans is hiermee toegenomen dat brandstoffen vanaf 2021 in de Europese Unie soja- en palmolievrij zijn. Als dat lukt, verbruikt Europa in één klap 46% minder palmolie".

Petitie Trek de Grens
Klik op de foto voor meer foto's van het aanbieden van onze petitie aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven 

Nu nog mooie woorden omzetten in daden 

Tijdens het debat in de Tweede Kamer na de petitie-aanbieding spraken alle Kamerleden, van PVV tot SP en van Partij voor de Dieren tot VVD, zich uit voor een einde aan palmolie en soja in de tank. Alle partijen steunen de regering dus in haar pleidooi voor een palmolieverbod in brandstof. Goed nieuws dus voor de lange termijn. Maar de komende jaren zal er gewoon nog voedsel worden bijgemengd in biobrandstof. Ondanks hun mooie woorden, wilden niet alle partijen ook een daadwerkelijk verbod op deze meest foute biobrandstoffen in Nederland in de komende drie jaar. Ook de staatssecretaris wilde daar niet aan. Vanaf 2021 wil zij wel stoppen met palmolie en soja. Ze geeft daarmee gehoor aan de motie van GroenLinks die daartoe oproept. Deze motie werd op 12 december aangenomen.

Ophef over biobrandstoffen

Het debat over biobrandstoffen is de laatste week flink opgelaaid in de media. Vrijwel alle kranten berichtten over de brief van 174 wetenschappers, waarin zij pleiten voor een eind aan het gebruik van voedselbrandstoffen. Lees hier een selectie van de berichten: 

Help het regenwoud beschermen

Door de komst van de plantages worden mensen van hun land verdreven en dreigen dieren als de orang-oetan uit te sterven. Het regenwoud wordt in rap tempo gekapt. Maar er is goed nieuws: jij kunt helpen het regenwoud beschermen. Doe je mee?
Lees meer over hoe jij het regenwoud kan helpen beschermen.  

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...