english

Kunnen de Nederlandse dijken een superstorm aan?

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en zullen we steeds vaker met extreem weer te maken krijgen, zoals de storm Ciara. Wij vragen ons af, hoe lang houden onze dijken ons nog droog?

Hoe is Nederland beschermd tegen watersnoodrampen?

OverstromingsrisicoRuim een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau. En maar liefst 59% van het land kan overstromen door water uit de zee of rivieren. Om Nederland te beschermen tegen deze overstromingen, heeft ons land ruim 3.700 kilometer aan waterkeringen. Zonder deze keringen zouden grote gebieden van Nederland onderlopen met water. Waterkeringen zijn:

  • Dijken, zoals de Afsluitdijk
  • Dammen
  • Stuwen
  • Gemalen
  • Stormvloedkeringen, zoals de Oosterscheldekering en de Deltawerken
  • Duinen

Gebieden waar veel slachtoffers kunnen vallen door een overstroming, of waar de economische schade van een overstroming groot zou zijn, worden extra beschermd.
Hier zie je of jij tijdens een nieuwe watersnoodramp droge voeten houdt.

Hoe veilig zijn onze dijken? 

Op dit moment zijn Nederlanders dus goed beschermd tegen het water. Toch is de kans aanwezig dat wij in ons leven een extreme superstorm mee zullen maken. Daarom doet Rijkswaterstaat er alles aan om onze dijken en duinen te versterken. Zo proberen ze de volgende ramp voor te blijven. Maar we moeten voorbereid zijn, want het kán mis gaan. En dan? 

Wat is een superstorm?
Volgens het KNMI kan een superstorm ontstaan tijdens zeer uitzonderlijke omstandigheden, waarbij 2 stormdepressies samenvloeien tot 1 superstorm. Superstormen worden gekenmerkt door ongekende windsnelheden en zeer extreme neerslag. Dit levert een risico op voor onze dijken.

Als de dijken breken: de gevolgen

De Nederlandse dramaserie Als de dijken breken laat zien wat er kan gebeuren na een tweede watersnoodramp. De kuststreken van Nederland en België lopen onder water. Delen van West-Vlaanderen worden geëvacueerd en ook de Nederlandse regering waarschuwt de randstad voor het water. Maar de evacuatie verloopt chaotisch en snelwegen lopen muurvast.

Het gevolg? In Nederland verdrinken 25.000 mensen en meer dan 100.000 mensen worden vermist. De levens van nog veel meer mensen zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Dat dit een dramaserie is, betekent niet dat dit niet zou kunnen gebeuren. Hoeveel schade een tweede watersnoodramp zal veroorzaken, valt moeilijk te voorspellen. Maar 1 ding is zeker. Deze serie laat ons zien hoe vernietigend de kracht van water kan zijn.

Het water komt: een waarschuwing

Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen steeds sneller. De kans op extreem weer wordt groter en de zeespiegel stijgt. Een nieuwe watersnoodramp is dus niet ondenkbaar. De meest recente klimaatmodellen voorspellen voor eind deze eeuw een mogelijke zeespiegelstijging van 100 tot 180 cm. Kunnen de Deltawerken Nederland dan nog beschermen tegen het water? Bij de aanleg daarvan werd immers rekening gehouden met een stijging van slechts 40 cm.

In januari schreef Rutger Bregman, bekend van zijn toespraak op Davos, daarom een open brief aan alle Nederlanders: Het water komt. Daarin doet hij een oproep voor een nieuw Deltaplan. Groter en ambitieuzer dan ooit. Alleen met zo'n plan zorgen we ervoor dat onze (klein)kinderen Nederland niet prijs hoeven te geven aan het water. 

Een nieuw klimaatplan

De boodschap van Rutger Bregman is helder: Nederland staat aan de vooravond van de grootste verbouwing ooit. En dat gaat niet alleen over sterkere dammen en dijken, maar ook over windmolens, flitstreinen en geïsoleerde huizen.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...