Klimaatplan Nederland: hoe redden we het klimaat?

Al heel lang wijst de overheid naar gewone mensen om het klimaat te redden. Als wij ons gedrag maar veranderen, komt het wel goed. Maar zo lossen we de klimaatcrisis niet op. De klimaatcrisis vraagt om een klimaatplan waarmee Nederland ook de grote oorzaken aanpakt. Ik heb 4 belangrijke stappen op een rij gezet waarmee we het klimaat redden.

1. Laat grote bedrijven meebetalen om het klimaat te redden

Grote bedrijven betalen nu nog bijna niet mee aan het redden van het klimaat. De rekening ligt op het bordje van gewone mensen zoals jij en ik. En dat terwijl 10 grote Nederlandse bedrijven 3 keer zoveel CO2 uitstoten als alle Nederlandse huishoudens samen! Daaronder: Tata Steel en de Shell raffinaderijen in Nederland. Met nieuwe wetten en regels zorgen we dat ook de grote vervuilers verantwoordelijkheid nemen en hun deel betalen.
 grote bedrijven meebetalen hoe redden klimaat.jpg

2. Investeer meer in duurzame energie dan in olie, kolen en gas

Nederland stopt miljarden in olie, kolen en gas
De overheid steekt tussen de 2,5 en 7,6 miljard euro per jaar in olie, kolen en gas. Het gaat bijvoorbeeld om:
- de lucht- en scheepvaart die geen belasting betaalt voor brandstof (3,5 miljard euro);
- de glas- en tuinbouw die minder belasting betaalt voor gas (bijna 100 miljoen euro);
- steun voor de productie van olie, kolen en gas in het buitenland en de infrastructuur die daar bij hoort (2,2 miljard euro).


De overheid in Nederland steekt heel veel geld in olie, kolen en gas. Er gaat ruim twee keer zoveel subsidie naar fossiele energie als naar duurzame energie. Deze subsidies passen niet in het klimaatplan van Nederland. Als we het klimaat echt willen redden, dan kunnen we dat geld beter investeren in duurzame alternatieven.

Het is hoog tijd om de klimaatcrisis aan te pakken op een eerlijke manier. Wat zou jij doen om het klimaat te redden?

Geef je mening

Heb je al je mening gegeven? Doe meer voor een eerlijk klimaatplan.

3. Investeer meer in goed openbaar vervoer en fietsvoorzieningen in plaats van meer asfalt

Van de totale Nederlandse CO2-uitstoot komt 27% van het verkeer. Daaronder valt niet alleen de uitstoot van het wegverkeer, maar ook die van het vliegverkeer en de scheepvaart. En de uitstoot neemt naar verwachting alleen maar toe. De overheid steekt nu meer geld in asfalt dan dat ze investeert in goed openbaar vervoer of fietsvoorzieningen. Terwijl investeren in zulke alternatieven niet alleen duurzamer is, er profiteren ook veel meer mensen van.

Wist je dat ….
.. de rijkere Nederlanders zo'n 2,5 keer meer autorijden dan armere? Mensen met een lager inkomen profiteren dus het minst van de aanleg van snelwegen. Een kwart van alle huishoudens heeft nu geen auto of motor. En een derde van de armere huishoudens heeft geen rijbewijs.

4. Maak wat slecht is voor het klimaat duurder dan wat goed is

Is het niet gek dat spullen die slecht zijn voor het klimaat meestal goedkoper zijn dan duurzame alternatieven? Kijk bijvoorbeeld eens naar ons eten. Je zou verwachten dat de overheid mensen stimuleert om meer groente en fruit te eten, in plaats van bewerkt eten, zoals producten met veel suiker of palmolie. Beter voor je gezondheid en ook voor het klimaat. Maar wie dat verwacht, komt bedrogen uit. Per 1 januari 2019 verhoogde de overheid de BTW op groente en fruit. Zo is een gezonde en duurzame levensstijl juist ineens een stuk duurder. En dat kan anders. Zo lees je in dit artikel meer over hoe een accijns op vlees goed kan zijn voor natuur, milieu en klimaat.

hoe redden we het klimaat- duurzame-straat.jpg

En wat dacht je van subsidies voor zonnepanelen, isolatie, elektrische auto’s en andere groene oplossingen. Ook die komen nu vooral terecht bij mensen met hogere inkomens. Terwijl we juist het klimaat redden door klimaatvriendelijke oplossingen bereikbaar te maken voor iedereen. Help je mee?

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...