Je raadt het nooit: geeft Nederland meer geld uit aan schoon of vervuilend vervoer?

Je zou denken dat iemand dat wel eens onderzocht heeft. Vooral nu het aanpakken van de klimaatcrisis dringend begint te worden. Niet dus. Daarom lieten wij het onderzoeken. De uitslag verraste ons.

Ruim 2x zoveel geld naar vervuilend vervoer

De overheid geeft 9x zoveel geld uit aan wegen, als aan tram, bus en metro. Ruim 6,8 miljard per jaar. Dat is 60% van al het geld dat de overheid jaarlijks investeert. Aan metro, tram, bus en trein geeft de overheid jaarlijks 3 miljard uit. Nog niet de helft gaat dus naar schoon vervoer. Verreweg het grootst deel daarvan gaat naar de trein: 2,3 miljard. Lees het rapport voor alle feiten.

Het verkeer is goed voor 21% van de CO2-uitstoot. Door te investeren in schoon vervoer, kan de overheid dus veel bereiken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Wat vind jij? Moet de overheid meer in ov en fiets investeren en minder in autowegen? Geef je mening op operatieklimaat.nl

Lagere inkomens benadeeld

Het meeste geld komt bij hogere inkomens terecht. Ga maar na. De hoogste inkomens reizen veel meer met de auto en leggen veel meer kilometers af. Mensen met een lager inkomen reizen vaker met tram, bus en metro. Een kwart van de inwoners van Nederland met een lager inkomen heeft nu geen auto of motor. En een derde heeft geen rijbewijs. Zij profiteren dus niet of nauwelijks mee van de aanleg van snelwegen.

Door meer te investeren in vuile vormen van vervoer draagt de overheid bij aan de verdere opwarming van de aarde. Bovendien worden mensen met lagere inkomens dus benadeeld.

Niet uit te leggen

In Parijs is afgesproken dat we de opwarming van de aarde zouden beperken tot 1,5 graden. Bij hogere temperaturen zijn de gevolgen catastrofaal. Als je dat bedenkt, is niet uit te leggen dat er nog steeds zoveel geld aan de verkeerde dingen wordt uitgegeven. Dat geld is nodig om schone vormen van vervoer, zoals fiets, tram en metro, ruim baan te geven. Daar profiteren bovendien veel meer mensen van.

Eerlijke klimaatoplossingen

Hoe maken we het klimaatbeleid eerlijker? Die vraag staat centraal bij Operatie Klimaat. Honderden vrijwilligers gaan de komende maanden de straat op om over eerlijke klimaatoplossingen te praten. Natuurlijk gaat het ook over de vraag of de overheid meer geld moet steken in de auto of in fietsen en openbaar vervoer. Wat vind jij? Doe mee met Operatie Klimaat en geef nu je mening.

Geef je mening

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...