Klimaatdepressie? Zo kom jij ervan af

Je eet geen vlees meer, stapt niet in het vliegtuig en koopt geen nieuwe spullen. Hoeveel zin heeft het als iedereen om je heen dat niet doet? Als grote bedrijven die echt het verschil kunnen maken, achterover leunen? Als je daar moedeloos van wordt heb je misschien last van een klimaatdepressie. Geen zorgen! Zo kom je ervan af.

Oplossing 1: zoek elkaar op

Je vecht echt niet alleen voor een leefbare wereld. Er zijn veel meer klimaathelden als jij, ook al zie je ze niet altijd. We hebben tal van voorbeelden van hoe we samen oplossingen voor klimaatverandering zichtbaar maken:

  • Denk aan de protesten van Extinction Rebellion, bijvoorbeeld de blokkades op de A12.
  • Aan de acties van onze eigen veranderaars. De lokale groepen van Operatie Klimaat gaan regelmatig de straat op, en ook jij kan je aansluiten.
  • Aan bekende Nederlanders die zich uitspreken voor een eerlijk klimaatbeleid. Zoals Carice van Houten tijdens de jaarvergadering van de Rabobank.

Zoek elkaar op en zie dat je er niet alleen voor staat. Werk samen aan de oplossingen.

Oplossing 2: humor

Het nieuws over klimaatverandering is allemaal al zwaar genoeg. Daar moet je wat humor tegenover zetten. Lees maar eens het boek van Anabella Meijer: “Eerste hulp bij Klimaatverandering.” Dan voel je je vast direct wat beter. Of kijk dit fragment terug van Zondag met Lubach over treinschaamte. Met humor bieden we de klimaatcrisis het hoofd.

Oplossing 3: stoppen met wijzen naar elkaar

Calimerocomplex - een oorzaak van klimaatdepressie
"Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk.” Deze bekende uitspraak van kuikentje Calimero, uit een tekenfilm, is hoe we ons soms voelen. We halen onze schouders op: “Het maakt toch geen verschil wat ik doe voor het klimaat.” 

De kracht zit in aantallen. Lokaal de honderden, wereldwijd de miljoenen mensen die opkomen voor het klimaat. Mensen zoals jij, die niet wachten op elkaar of een overheid. Of je nou consument, politicus, bankdirecteur of rechter bent: laten we stoppen met wijzen naar elkaar om in actie te komen. Alle acties, klein en groot, versterken elkaar. Dus ja, ook jij als individu kan het verschil maken.

Er zijn allerlei manieren waarop jij je kan inzetten voor het klimaat. Doe jij met ons mee?

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...