english

Klimaatdepressie? Zo kom jij ervan af

Je eet geen vlees meer, stapt niet in het vliegtuig en koopt geen nieuwe spullen. Hoeveel zin heeft het als iedereen om je heen dat niet doet? Als grote bedrijven die echt het verschil kunnen maken, achterover leunen? Als je daar moedeloos van wordt heb je misschien last van een klimaatdepressie. Geen zorgen! Zo kom je ervan af.

3 oplossingen om je klimaatdepressie te overwinnen:

Oplossing 1: zoek elkaar op
Je vecht echt niet alleen voor een leefbare wereld. Er zijn veel meer klimaathelden als jij, ook al zie je ze niet altijd. We hebben tal van voorbeelden van hoe we samen oplossingen voor klimaatverandering zichtbaar maken:

  • Denk aan protesten tegen de gaswinning in Groningen om de politiek bij de les te houden,
  • aan de vele acties met burgers om de lucht in onze steden gezonder te krijgen,
  • aan boeren die we helpen om dier- en milieuvriendelijk te werken en ons verzet tegen megastallen.

Zoek elkaar op en zie dat je er niet alleen voor staat. Werk samen aan de oplossingen. Houd natuurlijk wel 1,5 meter afstand van elkaar, was regelmatig je handen en draag een mondkapje als dat nodig is.

Oplossing 2: humor

Ze zeggen dat hij pas naar huis gaat als hij de volledige ecologisch impact van zijn winkelmandje heeft achterhaald.
 
Cartoon: Anabella Meijer

Slecht nieuws: een oorzaak van klimaatdepressie
Je voelt je er down door, weer een rapport dat laat zien dat het niet goed gaat met de aarde, dat dieren massaal uitsterven, dat onze zeeën verzuren en CO2 de planeet nog verder opwarmt. Zo veel slecht nieuws. We snappen best dat je daar moedeloos van wordt.

Het nieuws over klimaatverandering is allemaal al zwaar genoeg. Daar moet je wat humor tegenover zetten. Lees maar eens het boek van Anabella Meijer: “Eerste hulp bij Klimaatverandering.” Dan voel je je vast direct wat beter. Of kijk dit fragment terug van Zondag met Lubach over treinschaamte. Met humor kunnen we ook de klimaatverandering tegengaan.

Oplossing 3: stoppen met wijzen naar elkaar

Calimerocomplex - een oorzaak van klimaatdepressie
"Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk.” Deze bekende uitspraak van kuikentje Calimero, uit een tekenfilm, is hoe we ons soms voelen. We halen onze schouders op: “Het maakt toch geen verschil wat ik doe voor het klimaat.” 

De kracht zit in aantallen. Lokaal de honderden, wereldwijd de miljoenen mensen die opkomen voor het klimaat. Mensen zoals jij, die niet wachten op elkaar of een overheid. Of je nou consument, politicus, bankdirecteur of rechter bent: laten we stoppen met wijzen naar elkaar om in actie te komen. Alle acties, klein en groot, versterken elkaar. Dus ja, ook jij als individu kan het verschil maken.

Veelgestelde vragen over de Klimaatcrisis-oproep

Lees meer over onze campagne. Wat is de Klimaatcrisis-oproep? Wat willen we ermee bereiken? Waarom richten we ons op minister Jetten? En hoe kan jij helpen?

Loading...