Klimaatdepressie? Zo kom jij ervan af

Je eet geen vlees meer, stapt niet in het vliegtuig en koopt geen nieuwe spullen. Hoeveel zin heeft het als iedereen om je heen dat niet doet? Als grote bedrijven die echt het verschil kunnen maken, achterover leunen? Als je daar moedeloos van wordt heb je misschien last van een klimaatdepressie. Geen zorgen! Zo kom je ervan af.

Oplossing 1: zoek elkaar op

Je vecht echt niet alleen voor een leefbare wereld. Er zijn veel meer klimaathelden als jij, ook al zie je ze niet altijd. We hebben tal van voorbeelden van hoe we samen oplossingen voor klimaatverandering zichtbaar maken:

  • Denk aan protesten tegen de gaswinning in Groningen om de politiek bij de les te houden,
  • aan de vele acties met burgers om de lucht in onze steden gezonder te krijgen,
  • aan boeren die we helpen om dier- en milieuvriendelijk te werken en ons verzet tegen megastallen.

Zoek elkaar op en zie dat je er niet alleen voor staat. Werk samen aan de oplossingen.

Oplossing 2: humor

Het nieuws over klimaatverandering is allemaal al zwaar genoeg. Daar moet je wat humor tegenover zetten. Lees maar eens het boek van Anabella Meijer: “Eerste hulp bij Klimaatverandering.” Dan voel je je vast direct wat beter. Of kijk dit fragment terug van Zondag met Lubach over treinschaamte. Met humor bieden we de klimaatcrisis het hoofd.

Oplossing 3: stoppen met wijzen naar elkaar

Calimerocomplex - een oorzaak van klimaatdepressie
"Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk.” Deze bekende uitspraak van kuikentje Calimero, uit een tekenfilm, is hoe we ons soms voelen. We halen onze schouders op: “Het maakt toch geen verschil wat ik doe voor het klimaat.” 

De kracht zit in aantallen. Lokaal de honderden, wereldwijd de miljoenen mensen die opkomen voor het klimaat. Mensen zoals jij, die niet wachten op elkaar of een overheid. Of je nou consument, politicus, bankdirecteur of rechter bent: laten we stoppen met wijzen naar elkaar om in actie te komen. Alle acties, klein en groot, versterken elkaar. Dus ja, ook jij als individu kan het verschil maken.

Stuur grote vervuilers de Laatste Aanmoediging

Dit voorjaar is het erop of eronder. Grote bedrijven spelen een beslissende rol in de klimaatcrisis. Tijdens hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemmen zij over hun toekomst. En die van ons klimaat. Stuur de laatste aanmoediging en overtuig CEO's om het juiste te doen.

Loading...