"Hallo, maak jij je zorgen over het klimaat?"

Met deze en andere vragen, gaan veranderaars van onze Operatie Klimaatgroepen vanaf deze zomer de straat op. Ze spreken door heel Nederland werknemers, omwonenden en klanten van 29 grote vervuilers aan. Misschien is dat ook wel iets voor jou?

Deze week publiceerden wij de Klimaatcrisis-Index. Het resultaat was alarmerend. Niet 1 van de 29 onderzochte bedrijven doet genoeg om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Terwijl de uitstoot van deze bedrijven nu en snel omlaag moet.

Daarom gaan onze veranderaars van Operatie Klimaat deze zomer in gesprek met klanten, omwonenden en medewerkers van deze bedrijven. Wat weten zij van de klimaatplannen van het bedrijf? Maken zij zich zorgen over de toekomst? Bestaat hun baan straks nog, als hun werkgever het klimaatakkoord blijft omzeilen? Wat zouden zij veranderen, als ze het 1 dag voor het zeggen hadden?

Gesprekken voor de poort en in de wijk

Operatie Klimaatgroepen trekken de wijk in om te spreken met omwonenden van grote vervuilers. Of ze staan voor de poort of bij lokale filialen om te praten met klanten en medewerkers.

Zo voerde de Operatie Klimaatgroep in Rotterdam al meer dan 300 gesprekken met klanten van een lokale Albert Heijn (onderdeel van Ahold Delhaize). Veranderaar Metha Bot hoorde verhalen over verspilling van energie, grondstoffen en voedsel. “We luisteren vooral. Door open klimaatgesprekken met klanten en medewerkers scherpen wij samen de klimaatplannen van Ahold aan.” 

Financiële instellingen hebben een maatschappelijke taak

Operatie Klimaatgroepen in Utrecht en Amsterdam gaan in gesprek met bankfilialen en hun klanten. Saskia Lieon (Amsterdam) spreekt vooral medewerkers van de ING. “Banken als ING geven onze gezamenlijke toekomst vorm, dat is hun maatschappelijke taak. Maar zolang de top nog tot vervuilende investeringen besluit, gaan wij allemaal nog decennia de gevolgen daarvan voelen. Daar denken ook medewerkers over na.”

Doe mee met Operatie Klimaat

De komende tijd blijven onze Operatie Klimaatgroepen in gesprek met klanten, omwonenden en medewerkers. Zo voeren deze veranderaars door heel het land de druk op, zodat grote bedrijven meer gaan doen.

Wil jij ook je steentje bijdragen? Meld je aan voer Operatie Klimaat en kom gesprekken voeren! Er zijn Operatie Klimaatgroepen actief door heel het land.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...