Nee. Dat is in het kort het antwoord van de Rabobank op de vraag van Milieudefensie. Carice van Houten en andere veranderaars vroegen de bank tijdens de jaarvergadering om versnelde klimaatactie. Met het antwoord vergroot de Rabobank de kans op een rechtszaak.
Ruim 80 certificaathouders waren op 16 mei aanwezig bij de jaarvergadering van certificaathouders om de Rabobank die ene vraag te stellen: "Gaat de Rabobank in 2030 minstens 45% CO2 reduceren in absolute zin in de hele keten (dus scope 1,2 en 3) ten opzichte van 2019?"
Veranderaars die verandering eisen waren niet alleen te horen in de vergadering, maar ook buiten het kantoor van de Rabobank. Ruim 300 actievoerders van Milieudefensie, Greenpeace en Extinction Rebellion Landbouw maakten zo duidelijk dat de Rabobank verantwoordelijk ís voor haar rol in de klimaatcrisis.
Op het podium stond Vrouwe Justitia symbool voor het juridisch vooronderzoek dat Milieudefensie dit voorjaar doet bij grote vervuilers. De wereldberoemde actrice Carice van Houten vertelde vervolgens haar indringende verhaal over waarom zij haar vraag aan de Rabobank wilde stellen. Ook spraken een boer, een Rabobank-medewerker en Milieudefensie-woordvoerder Peer de Rijk over Rabobank's rol in de klimaatcrisis.
Voorafgaand aan de vergadering spraken we met deze boodschap ook de certificaathouders aan, die naar binnen gingen bij de vergadering. We vroegen hen om óók die ene belangrijke vraag te stellen: komt Rabobank nu eindelijk met Paris-proof klimaatbeleid?
Het sprookje van Carice over Rabobank
Mijn naam is Carice van Houten. Toen mijn 6-jarige zoontje mij vanavond vroeg waarom ik weg moest, vertelde ik hem een sprookje.
Er was eens een bank. De Rabobank. Die bank had veel geld gespaard en veel mensen waren klant van die bank, (mama ook), Wat niet veel mensen wisten (mama ook niet) was dat ze hun spaarcentjes gebruikten om vervuilende bedrijven te helpen… Daarmee werd de aarde steeds zieker. Maar de aarde had geen stem en begon steeds kwader te worden, ze begon te spuwen, te huilen, te blazen, te stampen om gehoord te worden. Sommige mensen hoorden haar wel; (mama ook) maar konden maar weinig doen. De bank kon wel wat doen, maar het kwam ze niet zo lekker uit. Om zichzelf en de klanten gerust te stellen bedacht de bank een zinnetje: ‘growing a better world together’.
"Maar was dat niet een beetje gejokkebrokt?" vroeg de baas van de bank zichzelf af terwijl hij in de spiegel keek. “Wil ik een topman of topvader zijn?” Hij slaakte een diepe zucht en nam een dapper besluit.
En zo gebeurde het dat de bank op een avond in mei beloofde de wereld beter te maken in plaats van slechter. ‘With great power comes great responsibility'. “Zoals Spiderman, mama!?” Ja, liefje, zoals Spiderman.
Rabobank werd de bravobank: de coolste bank van Nederland. De bank met een hart, de bank met een geweten , de bank met lef, de bank die levens redt. Ga nou maar lekker slapen, alles komt goed.
Ik geloof niet in sprookjes, maar wel in verandering.
Ik wil weten…… of de Rabobank zich gaat houden aan internationale klimaatafspraken met andere woorden: stoot Rabobank in 2030 ten opzichte van 2019 minimaal 45% minder CO2 uit in de hele keten en in absolute zin - dus scope 1, 2 en 3. Wat is daarop uw antwoord ?
Rabobank moet vooral flink snijden in de CO2-uitstoot van de projecten die de bank financiert. Deze gefinancierde uitstoot, wordt in vaktermen ‘scope 3’ genoemd. Dit onderdeel is goed voor ruim 99% van de totale uitstoot van de Rabobank.
Peer de Rijk: "Stefaan Decraene kan, net als de CEO's van andere banken, morgen stoppen met het financieren van gevaarlijke klimaatverandering. Toch doet hij dat vooralsnog niet. Daardoor ligt Rabobank op ramkoers met het klimaat en maakt de bank zich juridisch kwetsbaar voor een volgende rechtszaak van Milieudefensie."
Lees ook:
- Zo reageerden bedrijven op #DeLaatsteAanmoediging
- 4 redenen waarom wij vragen stellen aan de Rabobank
Ons bezoek aan Rabobank maakt deel uit van #DeLaatsteAanmoediging. In deze campagne van Milieudefensie, worden CEO’s van grote vervuilende bedrijven aangemoedigd met een klimaatplan te komen dat helpt om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Meer dan 35.000 mensen hebben al een laatste aanmoediging gestuurd aan 29 grote vervuilers.
Foto bovenaan: Carice van Houten spreekt menigte toe voorafgaand aan Rabobanks Certificaathoudersvergadering. Foto: Floor Fortunati
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?