Klimaatakkoord: hoe nu verder?

We zijn niet blij met het Klimaatakkoord, dat eind juni in Den Haag werd gepresenteerd. Er zijn grote stappen gezet, maar de belangrijkste klimaatoplossingen staan er niet in. Hoe nu verder?

Korte terugblik: Klimaatakkoord eerlijker door Milieudefensie

Milieudefensie zat aan tafel bij de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord. Daardoor is het beleid een stuk eerlijker geworden: huishoudens draaien minder op voor de vergroening van grote vervuilers dan dat die grote vervuilers hadden gewild. Dat is mooi. Maar het is niet voldoende.

Luister ook onze podcast over het Klimaatakkoord met directeur Donald Pols

Echte klimaatoplossingen ontbreken

In het Klimaatakkoord blijken een aantal onderwerpen taboe te zijn verklaard: de veestapel, het vliegverkeer, rekeningrijden en een algemene CO2-heffing. Ook wordt er niet gesproken over de internationale klimaatimpact van Nederland en worden er geen doelstellingen genoemd waar de regering op kan worden afgerekend.

Bovendien zijn de plannen gebaseerd op een CO2-reductie van 49%, terwijl we veel meer nodig hebben om onder een opwarming van 1,5 graad te blijven.

We hebben geen tijd te verliezen. We kunnen belangrijke maatregelen niet langer uitstellen of uitspreiden over 30 jaar, We moeten NU aan de slag.

Naar een eerlijke en duurzame wereld

Welke maatregelen zorgen dan wel voor een eerlijke en duurzame wereld? Dit najaar gaan we de deuren langs om hierover in gesprek te gaan met heel veel Nederlanders. Want klimaat is niet alleen een zaak voor de politiek, het gaat iedereen aan. Tot nu toe werd het Klimaatakkoord besloten in achterkamertjes, achter gesloten deuren. Daar brengen wij verandering in.

Alle gesprekken verwerken we in een puntenplan dat we volgend jaar in Den Haag aanbieden. Zo wordt Nederland eerlijker en groener. Dat is beter voor ons allemaal!

Doe mee: verander de wereld met een gesprek van 5 minuten

Wil je meehelpen met de gesprekken? Dat kan. Je gaat dan samen met een andere vrijwilliger langs huizen bij jou in de buurt. Je belt aan bij mensen om te praten over klimaatproblemen- en oplossingen. Dat heeft enorm veel impact. Veel meer dan een Facebookpost of een flyer. Dus doe mee!

Ja, ik wil meedoen

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...