4 inspirerende tips van Luchtwachters

In veel steden zijn ze te vinden: Luchtwachters. Luchtwachters zetten zich in voor duurzaam verkeer en betere luchtkwaliteit, zodat de lucht die we inademen op straat weer gezond wordt.

Ze werken hieraan door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met lokale en landelijke beleidsmakers, en door het organiseren van bijeenkomsten en acties. Wij vroegen 4 Luchtwachters om hun gouden tips.

Tip 1: Gebruik sociale media

Marvin Tjon - Luchtwachter in Delft

Luchtwachter Marvin

“Ik maak zelf proefjes waarmee je de luchtkwaliteit kunt meten. Dat vinden mensen leuk en interessant. Laatst kwam een mevrouw naar me toe op een beurs en we raakten in gesprek. Ze vertelde me dat ze niet veel geld had, maar dat ze haar oude vervuilende auto wel echt nodig heeft om op haar werk te kunnen komen.

Ik vertelde haar dat wij als Luchtwachters onder andere campagne voeren voor meer, beter, betaalbaar en schoon ov. Dat vond ze een goede oplossing! Door in gesprek te gaan, zorgen we met de Luchtwachters voor meer bewustwording en voor meer draagvlak voor duurzame oplossingen. En daarmee vergroten we de kans op verandering.”

Tip van Marvin: Wil je als Luchtwachter je acties zichtbaar maken? Gebruik sociale media. Zo is Twitter erg handig om het gesprek aan te gaan met (lokale) politici. En ontmoet andere Luchtwachters en mensen die zich inzetten voor gezonde lucht via de speciale Facebookgroep.

Tip 2: Geef niet op en zet door

Lisa van der Geer - Luchtwachter in Eindhoven

Lisa Luchtwachter

“Ik ben 15 jaar en de jongste Luchtwachter. Ik wil kinderen en jongeren bewust maken van luchtvervuiling. Daarom geef ik vaak speeches. Het allerleukste (en spannendste) was dat ik mocht meewerken aan een item voor het Jeugdjournaal. Na de uitzending werd ik al gauw uitgenodigd voor een gesprek met de wethouder in Eindhoven. Mijn speech had dus impact.

Het praten met politici heb ik wel moeten leren. De eerste keer ging niet zo goed en stond ik zo weer buiten. De volgende keer had ik me beter voorbereid. Ik wist beter welke toon ik moest aanslaan. Ik heb inmiddels al heel veel ambtenaren en politici gesproken. Telkens wil ik duidelijk maken wat de gemeente op korte termijn al kan doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.”

Tip van Lisa: Geef niet op en zet door. Campagnevoeren kost veel tijd en politici houden vaak lang vast aan hun eigen verhaal. Maar de aanhouder wint.

Lees meer over wat jij kan doen voor gezonde lucht en duurzaam verkeer

Tip 3: Bouw een netwerk op met politici

Jan Willem - Luchtwachter in Utrecht

Jan Willem Luchtwachter

“Ik heb samen met andere Luchtwachters uit Utrecht informatieavonden georganiseerd over de verbredingen van de snelweg A27 bij Amelisweerd. Hierdoor weten honderden inwoners van 3 Utrechtse wijken dat de uitbreiding van snelwegen niet alleen ten koste gaat van natuur, maar ook slecht is voor hun gezondheid.

Utrechtse politici en ambtenaren zien de Luchtwachters inmiddels als een serieuze gesprekspartner. Van raadsleden tot de wethouder, we hebben ze allemaal gesproken. Omdat we partij-onafhankelijk zijn, worden we betrokken bij belangrijke besluiten. Zo praten we mee over regels voor scooters op de weg en de doelstelling om het verkeer in Utrecht in 2030 uitstootvrij te maken.”

Tip van Jan Willem: Bouw een netwerk op met politici. Raadsleden zijn heel toegankelijk en bereid om met je te praten. Ze willen jouw ideeën graag horen. Maar let op: vergeet niet te luisteren! Meer informatie over lobby vind je in de speciale handleiding over campagnevoeren voor gezonde lucht en duurzaam verkeer.

Tip 4: Lees je goed in

Jelle Hatenboer - Luchtwachter in Rotterdam

Jelle Luchtwachter“Ik ga vaak naar commissievergaderingen over luchtkwaliteit en mobiliteit. Zo wil ik controle houden op de Rotterdamse politiek. Ik pleit voor strengere normen voor de luchtkwaliteit, want onze lucht is nog te ongezond. Toen ik net begon, viel het me op dat bijna niemand zich hier druk over maakte. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie toch hele duidelijke luchtkwaliteitsnormen heeft opgesteld. Als Luchtwachter wil ik de ‘bezorgde burger’ een gezicht geven. En met succes, want Rotterdamse gemeenteraadsleden kennen de Luchtwachters nu bij voornaam en weten ook voor welke doelen wij ons inzetten.”

Tip van Jelle: Lees je goed in. Als je goed op de hoogte bent van de feiten, laatste ontwikkelingen en politieke processen sta je veel sterker in lobby-gesprekken.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...