english

Inspiratie voor de leukste spandoeken voor het Klimaatalarm

Het Klimaatalarm gaat bijna beginnen! Ben je er klaar voor? Heb je je spandoek al af? Mocht het antwoord ‘nee’ zijn: geen zorgen. Met deze tips moet het zeker goed komen.

1. Alles is mogelijk 

RS65829_20190927_140541-lpr (1).jpg

Foto: Rogier van der Weijden

Nou ja, misschien niet alles… Maar wel veel. Sowieso qua creativiteit. Laat je gaan met alle kleuren van de regenboog of kies juist voor duidelijk zwart-wit. Gebruik foto’s, lijm stukken afval aan je spandoek of gebruik je borduurtalent om met jouw spandoek de aandacht te trekken.

2. Rijmen en dichten

RS65565_akklimaatmars24-lpr.jpeg

Foto: Arie Kievit

In de reclamewereld weten ze allang dat je met een goede slogan heel ver komt. Mensen onthouden een slogan nu eenmaal beter als die rijmt. Voorbeelden uit eerdere klimaatacties:

  • Help het klimaat voordat de wereld vergaat
  • Daad voor het klimaat
  • No nature, no future
  • Science, not silence

Natuurlijk is er nog veel meer te bedenken, dus laat je ideeën stromen!

3. Wees actueel 

23b3b245-fb8b-4e4b-9a89-8e5582fb4850.JPG

 Als je spandoek inhaakt op een uitspraak of foto die op (dit moment) heel bekend is, helpt dat ook zeker om de aandacht te trekken.

Denk bijvoorbeeld eens aan de Amerikaanse politicus Bernie Sanders, die na de inauguratie van Joe Biden het hele internet over ging. Mensen maakten allerlei memes van hem op zijn stoel met zijn handschoenen aan en zijn mondkapje op.
Met je spandoek een groot, bekend en milieuvervuilend bedrijf aanspreken kan natuurlijk ook.

4. Gebruik een klassieker

RS42527_MD-MD-PARIJS COP21 075-lpr.jpeg

Foto: Marten van Dijl

Eigenlijk zouden er geen ‘klassieke’ klimaatslogans mogen zijn, want dat betekent dat we al veel te lang bezig zijn om aandacht voor de klimaatcrisis te vragen… Maar helaas is dit wel de werkelijkheid.

‘System change, not climate change’, ‘Er is geen planeet B’ en ‘Ik ben zo kwaad dat ik dit bord heb gemaakt’ ken je waarschijnlijk wel. Schrijf ze 14 maart maar gewoon weer op je spandoek, want we blijven doorgaan totdat de boodschap is doorgedrongen.

5. Met een twist

RS65836_20190927_143609-lpr (1).jpg

Foto: Rogier van der Weijden

Wereldberoemde quotes of liedteksten (of variaties daarop) zijn ook heel geschikt voor je spandoek. Misschien herinner je je nog wel hoe de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg in 2019 woedend ‘How dare you?’ tegen de wereldleiders riep tijdens de VN-klimaattop.

En John Lennons legendarische nummer ‘Imagine’ is je vast ook niet onbekend. Als je hier inspiratie uit haalt voor je spandoek, geeft dat mensen iets van herkenning en onthouden ze beter wat je wilt zeggen. Als je zelf nog een steengoede quote of liedtekst weet, kan dat natuurlijk ook!
 
Kom je liever zonder spandoek of bord naar het Klimaatalarm? Dat is natuurlijk geen enkel probleem. Het gaat immers om het klimaat en niet om de spandoeken. Ook zonder bord ben je dus van harte welkom op 14 maart! 

 

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...