english

Zo ga je goed voorbereid naar het Klimaatalarm

Nog even en dan is het zover. Op 14 maart slaan we het Klimaatalarm op meer dan 40 locaties in Nederland. Wij geven je 6 tips om goed voorbereid mee te doen aan het Klimaatalarm bij jou in de buurt.

1. Zorg dat je weet waar en wanneer het Klimaatalarm begint

Van 14:00 uur tot 15:30 uur luiden wij op meer dan 40 locaties in Nederland het Klimaatalarm. Het is belangrijk dat je je inschrijft als je naar 1 van de locaties gaat. We houden je in de week voor de Klimaatmars via email op de hoogte over de precieze locatie en de regels die daar gelden. Ook kan de organisatie zo goed bijhouden hoeveel mensen er meedoen per locatie. Alleen zo kan iedereen veilig op anderhalve meter afstand meedoen. 

2. Vraag vrienden mee te doen aan het Klimaatalarm

Bij manifestaties ontmoet je veel leuke mensen. Maar het is ook leuk om samen met  vrienden of familieleden naar het Klimaatalarm te gaan. Als je met een groep naar een Klimaatalarm-locatie komt, zorg dan dat je onderweg aan de regels houdt (max. 2 volwassenen samen). Tijdens het Klimaatalarm zullen we allemaal op anderhalve meter afstand en met een mondkapje het alarm luiden. Hoe meer mensen zich inschrijven (ook vanuit huis kun je meedoen!) hoe meer kans dat de politiek ons hoort. Deel daarom de Klimaatalarm-oproep ook op Facebook, Twitter of via e-mail. 

Sla het  Klimaatalarm.jpg

3. Hou het weerbericht in de gaten

Of het nou gaat regenen of de zon gaat schijnen: schrijf je in en kom! Het is belangrijk dat je erbij bent en we maken er hoe dan ook een feestje van. Mocht het gaan regenen: trek iets warms aan en doe daarover een regenpak of poncho. Vergeet niet  drinken en snacks mee te nemen.  

4. Stel vragen als je iets niet begrijpt

Moet je naar het marktplein komen of naar het dorpsplein? Hoe laat luiden we het alarm ook alweer? En stel dat je opeens dringend naar huis moet, kan dat dan zomaar? Stel je vraag gerust aan één van de Klimaatalarm-vrijwilligers op locatie. Of spreek hen aan als je ergens hulp bij nodig hebt. We willen allemaal een prettig verloop van het Klimaatalarm, dus helpen we je graag!

5. Doe het veilig

Op elke locatie (inmiddels meer dan 40!) houden we ons met elkaar aan de RIVM-richtlijnen. Dat betekent dat we op anderhalve meter afstand en met mondkapje het Klimaatalarm luiden. Als de richtlijnen veranderen, brengen we je daar via e-mail en social media van op de hoogte. Volg op 14 maart altijd de aanwijzingen van de organisatie of de politie op. 

6. Laat je horen!

Dit is nog wel de allerbelangrijkste tip: neem iets mee waarmee je lawaai kunt maken. Neem bijvoorbeeld een toeter mee, laat het alarm afgaan op je telefoon, neem potten en pannen mee om op te slaan. En vergeet dat vooral niet te delen op social media… Jij staat daar voor het klimaat en dat mag iedereen weten en horen! 

Jij bent nu helemaal klaar voor het Klimaatalarm. Duizenden mensen hebben zich al aangemeld. Kom jij ook? Laat het ons weten. 

Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...