english

Het einde van de cv-ketel is in zicht

Het eerste succes van het Klimaat- en Energieakkoord is binnen! Milieudefensie en 14 andere partijen vinden dat de traditionele cv-ketel vanaf 2021 vervangen kan worden door duurzame alternatieven zoals de warmtepomp. “We kunnen zo 350.000 huishoudens per jaar helpen verduurzamen, dat scheelt een slok op een borrel voor Groningen en het klimaat,” zegt Jorien de Lege - campagneleider Energie.

Bijna heel Nederland stookt nu op Gronings gas, vaak door middel van een cv of hoogrendementsketel. De komende jaren maken alle gemeenten plannen om wijken van het gas af te koppelen. Een nieuwe cv-ketel is daarom een zinloze investering. Wij zijn blij met het voornemen van de industrie om vanaf 2021 alleen nog voor uitzonderingen een cv ketel te plaatsen. “We weten dat we met zijn allen van het gas af moeten, het is voor consumenten belangrijk dat ze weten wat hun opties zijn,” zegt Jorien de Lege.

Het manifest zal tijdens de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord verder worden uitgewerkt. De komende jaren moet nog veel werk verzet worden om iedereen duurzame alternatieven te bieden. Elektrische oplossingen zoals warmtepompen moeten goedkoper, stiller en kleiner worden om in elk huis te passen. Er zijn duizenden installateurs plus goede informatievoorziening voor de consument nodig. Isoleren blijft daarom de belangrijkste eerste stap naar een energiezuinig huis.

Lees het manifest hier.

Hoe geef jij onze aarde door?

Hoe geef jij onze aarde door? Dat is dé vraag bij de verkiezingen in maart. Laten we deze keer niet voor onszelf stemmen, maar voor onze kinderen en hun toekomst. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Teken de oproep en laat zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.

Wil je meer weten?

Loading...