Geen elektriciteitsnet voor bewoners olieveld

Ike Teuling, onze campagneleider Energie, heeft in november 2016 een bezoek gebracht aan Nigeria voor overleg met Milieudefensie's Nigeriaanse zusterorganisatie. Ze bracht bezoeken aan de dorpen Goi en Oruma en zag de voortslepende ellende die Shell daar zonder enige schaamte blijft veroorzaken.

Ike bracht als eerste een bezoek aan het dorp Oruma, waar ze de familie van Alali Efanga ontmoette; één van de vier eisers in de rechtszaak tegen Shell. Hij overleed onlangs onverwacht, na een kort ziekbed. Milieudefensie vindt dit een hele trieste gebeurtenis en leeft mee met de familie. Ook zijn vrouw stierf drie jaar geleden, ze hebben drie jonge kinderen. Alali is bovendien al de tweede aanklager die het einde van deze zaak niet zal meemaken. Dit is voor alle bewoners van het dorp zeer ingrijpend. 

Net als duizenden anderen in de Nigerdelta leven zij al jaren te midden van een olieramp. Zij kunnen geen landbouw meer bedrijven, niet meer vissen en hebben gezondheidsproblemen door de vervuiling. Oruma is niet eens op het elektriciteitsnet aangesloten, terwijl de inwoners op een van de grootste olievelden ter wereld leven! Het is niet te verkroppen dat Shell daar de winst van opstrijkt en de inwoners berooid achterlaat in een verwoeste leefomgeving. Shell probeert al decennia alle verantwoordelijkheid daarvoor te ontlopen.

Het leven van de inwoners van de dorpen Goi, Oruma en Ikot Ada Udo staat ondertussen in de wachtstand. Zij procederen al sinds 2008 tegen Shell om te zorgen dat ze hun leven weer kunnen oppakken, iets waar ook duizenden andere gedupeerden in de Nigerdelta naar verlangen. Shell moet met geld over de brug komen, zodat eindelijk een begin kan worden gemaakt met de schoonmaak van de Delta. Dat is ook is afgesproken met de Verenigde Naties, die in 2011 onderzoek deden in een deel van het vervuilde gebied.

Ike bezocht ook het dorp Goi wat ernstig vervuild is door talloze lekkages aan de oliepijpleiding die vlak langs het dorp loopt. Ike Teuling: "Olie drijft zichtbaar op het water. Kinderen zwemmen er vrolijk in rond (en zijn opvallend vaak ziek), vissen zijn er amper. Het mangrovebos is verdwenen, verbrand toen een van de lekkages in de fik vloog. Het huis van Erik Dooh, een van de aanklager in de zaak tegen Shell staat verlaten naast de rivier. Hij moest zijn huis verlaten vanwege de vervuiling. Al meer dan tien jaar kampen deze gemeenschappen met de gevolgen van de vervuiling. Al meer dan tien jaar is Shell in geen velden of wegen te bekennen om de boel op te ruimen. Ik schaam me ervoor Nederlander te zijn en het Shell hoofdkwartier in mijn land te hebben staan."

Shell heeft de verantwoordelijkheid om haar troep netjes op te ruimen en moet wat Milieudefensie betreft daarna stoppen met verdere oliewinning in het gebied. Dan kan ook Nigeria een eerlijke transitie doormaken naar duurzame energie. Dat is goed voor de Nigeriaanse gemeenschappen en voor het klimaat.

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...