Gaswinning onder de Waddenzee? De Tweede Kamer zegt nee

Al jaren wordt erover gesproken. Mag er naar gas worden geboord onder de Waddenzee? Bedrijven als Shell staan klaar. En de discussie loopt steeds hoger op. Voor ons is het duidelijk: wij zeggen nee. En daar is de Tweede Kamer het nu mee eens! We praten je bij.

Onder de Waddenzee bevindt zich een gasveld waar Shell en Exxon, de twee bedrijven achter de NAM (de Nederlandse Aardolie Maatschappij) naar willen gaan boren. Dat willen ze doen vanaf het vaste land bij het Friese dorp Ternaard.

Al jaren komen een heleboel mensen (waaronder de bewoners van Ternaard), organisaties, de provincie Friesland, de Waddenvereniging en Milieudefensie daartegen in verzet. Want gaswinning in het Waddengebied is slecht voor de natuur en voor het klimaat.

Ondertussen zijn de minister, de Tweede Kamer en de NAM al jaren met elkaar in discussie over de vergunningen.

Boren in de Waddenzee is een slecht idee

Het is overduidelijk: als we gevaarlijke klimaatverandering willen tegengaan, dan kunnen er geen nieuwe olie- en gasvelden bijkomen. Dus ook deze niet. De wetenschap is het er over eens. Bovendien heeft de rechter in de uitspraak in onze Klimaatzaak in november gezegd dat Shell's nieuwe olie- en gasplannen regelrecht ingaan tegen het klimaatakkoord van Parijs. En toch willen bedrijven zoals Shell doorgaan op de ingeslagen weg.

Maar er zijn meer redenen waarom dit project niet door moet gaan. De Waddenzee is een heel bijzonder natuurgebied. Miljoenen dieren en planten zijn afhankelijk van de zandplaten die met vloed overstromen en met eb droog vallen. Daarom heeft de Waddenzee ook de werelderfgoedstatus van UNESCO. Boren naar gas brengt de zandplaten in gevaar.

>Meer redenen waarom naar gas boren onder de Waddenzee een slecht idee is

Het verzet

In november 2022 stonden we met honderden mensen uit heel Nederland op de Waddendijk om te protesteren tegen de gaswinning. Daar sprak de 12-jarige Jikke:

"Want ik wil mijn kleinkinderen ook nog de Waddenzee laten zien. Zoals mijn pake en beppe die aan mij hebben laten zien."

RS69432_20221126-00051.jpg
Foto: actievoerders vormen een lange ketting op de dijk bij Holwerd, november 2022.

Al jaren voeren organisaties onder aanvoering van de Waddenvereniging actie tegen de plannen om te boren in het gebied. Eind 2022 samen met Milieudefensie. Dankzij onze campagne ontving Shell 35.000 sms-jes van mensen die zich zorgen maken over de Wadden. Al die acties hebben succes, want keer op keer is de vergunning uitgesteld. Het is nu tijd dat het plan helemaal van tafel gaat.

>Lees het interview met Ellen, een bewoner van Ternaard.

Het is nu aan de minister

De NAM was klaar met wachten en heeft via de rechter afgedwongen dat de minister voor 1 januari 2025 een besluit moet nemen over de boringen. Dus het is nu spannend. De minister is niet enthousiast over de winning van gas in de Wadden maar zegt nog geen nee. Ze wil het besluit nog langer uitstellen en weer met de NAM in gesprek.

De Tweede Kamer is er wel uit. Op 17 december stemde een meerderheid tegen het gasproject. Goed nieuws! Het is nu aan de minister om voor eens en voor altijd duidelijkheid te geven en te kiezen voor het klimaat en de natuur. En dus geen vergunning te geven voor boren in de Waddenzee.

Geen geld naar nieuwe gasvelden? Word mede-eiser

We moeten zo snel mogelijk af van olie en gas. Om dat te bereiken, moeten banken ook niet langer investeren in nieuwe olie- en gasvelden. Mede daarom hebben we een nieuwe Klimaatzaak aangespannen, nu tegen ING. En jij kan helpen door mede-eiser te worden.

Foto bovenin: actievoerders staan voor het podium te luisteren tijdens de Waddenmanifestatie in Holwerd, 26 november 2022.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...