Actievoerders bouwen een dijk voor de Wadden

Vandaag zijn meer dan 500 mensen uit heel Nederland in het Friese Holwerd. Om zich uit te spreken tegen de geplande gasboringen van Shell onder de Waddenzee. Dat doen ze op een bijzondere manier.


Dijk tegen het water

Met meegebrachte zandzakken bouwen de bewoners en actievoerders een dijk van ongeveer 1 meter hoog. Dat doen ze bij het beeld ‘Wachten op hoog water’, 2 mensfiguren die uitkijken over het Wad, gemaakt door kunstenaar Jan Ketelaar. Deze dijk staat symbool voor het verzet tegen de zeespiegelstijging, die Shell mede veroorzaakt door zijn olie- en gasprojecten. Ook vormden de actievoerders had in hand een lint om de Wadden te beschermen.

20221126-00020.jpg
Foto: Merlijn Torensma

De boorplannen vormen niet alleen een gevaar voor ons Waddengebied. Ze zijn ook in strijd met het vonnis in de Klimaatzaak tegen Shell .

“De rechter was vorig jaar tijdens de Klimaatzaak heel duidelijk: als Shell dat vonnis niet uitvoert brengt het bedrijf mensenlevens in gevaar. Naar nieuwe velden boren in de Wadden, in Argentinië, in Togo, of waar ook ter wereld, kan niet meer.” Nine de Pater, campagneleider Milieudefensie

Geen boringen in UNESCO-gebied

Milieudefensie staat hier vandaag samen met de Waddenvereniging en meerdere actiegroepen, zoals de Luchtfietsers en Extinction Rebellion Friesland. Ook Frank Petersen van de Waddenvereniging, die vandaag met een grote groep medestanders aanwezig is, is fel tegen de boringen.

Petersen: “Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over de aanvraag van Shell voor deze nieuwe aardgaswinning onder de Waddenzee. Er zijn bijna 20 juridische, politieke en wetenschappelijke redenen waarom een vergunning niet gegeven kan worden. Het wordt tijd dat Shell zelf een betekenisvol besluit neemt. Een beschermd UNESCO Werelderfgoedgebied is geen plek om nieuwe aardgaswinning te starten!”

Samen geven we Shell tegengas

Al jaren wordt in Holwerd, vlakbij Ternaard, actie gevoerd tegen de geplande gasboringen van Shell en de NAM. Een vergunning heeft Shell gelukkig nog niet. Daarom grijpen we nu onze kans om Shell te stoppen en te laten zien wat de Wadden ons waard zijn.

Op het podium vandaag spreken meerdere mensen die het Wad een warm hart toedragen. Één van hen is bewoner Jikke de Wit (12 jaar) en wetenschapper Leo van Kampenhout van Scientist Rebellion. Zij waarschuwen de politiek voor de gevaren van nieuwe gasboringen. Ook cabaretier Freek de Jonge, die er zelf helaas niet bij kon zijn, droeg een gedicht bij dat op het podium werd voorgedragen door Paulien Gankema van Milieudefensie.

Meer dan 400 mensen luisteren naar de sprekers op het podium
Foto: Merlijn Torensma

"Want ik wil mijn kleinkinderen ook nog de Waddenzee laten zien. Zoals mijn pake en beppe die aan mij hebben laten zien."
- Jikke (12 jaar)

 

Kom 31 mei naar de Klimaatmars op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei nemen we de Amsterdamse Zuidas over. Hét symbool van de macht van bedrijven. Omdat grote vervuilende bedrijven blijven vervuilen. Als zij daar niet mee stoppen, loopt de klimaatcrisis volledig uit de hand. Ben jij 1 van de tienduizenden die we daar verwachten?

Loading...