We moeten af van olie, kolen en gas. Toch wil Shell boren naar gas onder Waddenzee. Mensen uit de omgeving komen in verzet. Lees het interview met Ellen Bakker uit Ternaard in Friesland. Zij spreekt zich uit tegen deze gaswinning van Shell.
“Zolang er niet geboord wordt, is er hoop. Dus plaats ik foto’s van de Waddenzee op social media, met teksten als ‘Vogels ja, NAM nee’. Daarmee trek ik een tijdje de aandacht en dan verzin ik weer wat nieuws. Ik heb ook meegedaan aan de protestmars vorig jaar. Daar had ik een lied voor geschreven, wat we met man en macht hebben lopen zingen. Al geloof ik eigenlijk niet dat deze regering erg ontvankelijk is voor dit soort vredelievend activisme.”
“Die kwamen gewoon een beetje meeliften voor hun groene imago. De vorige minister is ook een keer op bezoek geweest, die zei dat hij het niet meer tegen kon houden. Zijn handen waren gebonden, beweerde hij. Bullshit natuurlijk. Ik heb een tijdje meegedaan aan het omgevingsproces, nou, daar leer je wel hoe onze overheid met haar burgers omgaat. Het is allemaal al achter onze rug om bekonkeld. Iedere keer als wij denken dat we iets gewonnen hebben, blijkt er weer een of andere clausule te bestaan die dat teniet doet.”
“Ik woon hier nu 15 jaar, en ik ben helemaal verliefd geworden op het Wad. Het is een eeuwenoud natuurgebied, zo mooi. Ik vraag altijd aan NAM-medewerkers en politici of ze al eens zijn wezen kijken daar, achter de dijk. Het is er nog niet van gekomen, antwoorden ze zonder uitzondering. Dus je gaat een natuurgebied vernielen en je neemt niet eens de moeite er van tevoren te gaan kijken? Je moet er gewoon van afblijven, punt.”
Dit artikel staat in ons magazine Down to Earth. Wil jij een abonnement op Down to Earth? Dat kan. Voor € 35,- per jaar word je abonnee en ontvang je Down to Earth magazine 6 maal per jaar op je deurmat. Als abonnee word je automatisch lid van Milieudefensie. Klik hier om abonnee te worden.
Foto bovenaan: portret van Ellen Bakker voor de Waddenzee. Fotograaf: Robert Elsing