english

Frankrijk verbiedt import palmolie en onduurzame soja. Volgt Nederland?

Frankrijk kondigt verbod aan op import van palmolie en soja waarvoor bos wordt gekapt. Winst voor het regenwoud.

Importverbod palmolie en soja van start

De regering van de nieuwe Franse president Macron gaat de strijd aan tegen ontbossing. Minister Hulot (Milieu) heeft aangekondigd dat er een importverbod komt op palmolie en soja. De productie van palmolie en soja draagt bij aan ontbossing. Ontbossing is, aldus Hulot, 'verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot'. Het is volgens Hulot 'schizofreen' om enerzijds te vragen van bedrijven om hun uitstoot te verlagen, en tegelijk toe te staan dat miljoenen bomen worden gekapt die juist CO2 opnemen.

Frankrijk wil verbod op palmolie in biodiesel

Hulot wil een verbod op palmolie in biodiesel, waarin het nu nog volop wordt bijgemengd. De plannen maken deel uit van het vijfjarenplan dat de Franse regering heeft aangekondigd om te voldoen aan de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 werd gesloten. Met behulp van burgerpanels zal overal in Frankrijk worden gedebatteerd over hoe het land verder tegemoet kan komen aan de beloftes uit het Klimaatakkoord om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie, is blij met het importverbod: 'Na Noorwegen, komt nu ook Frankrijk serieus in actie om het laatste tropisch regenwoud te beschermen. De bewoners van de bossen, en de laatste orang oetans kunnen Frankrijk dankbaar zijn. De grote vraag is nu: Wanneer volgt Nederland?'

Nederland: stop met rijden op palmolie

In september neemt het kabinet een besluit over het gebruik van palmolie en soja voor biodiesel in Nederland. Later in het najaar bespreekt de EU het biobrandstofbeleid voor 2020-2030. Milieudefensie wil dat onze auto's niet langer op voedsel rijden, zoals palmolie en soja, en maakt zich daar hard voor bij de Nederlandse regering en in Europa. 

Hoe geef jij onze aarde door?

Hoe geef jij onze aarde door? Dat is dé vraag bij de verkiezingen in maart. Laten we deze keer niet voor onszelf stemmen, maar voor onze kinderen en hun toekomst. En voor álle mensen die geraakt worden door de klimaatcrisis. Teken de oproep en laat zien dat het klimaat beslissend is voor jouw stem.

Loading...