Banken steken al jaren geld in ontbossing. Zo financierde de Rabobank het grote Indonesische palmoliebedrijf Bumitama. Hierover diende Milieudefensie in 2014 een klacht in bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).
Uit de evaluatie van deze klacht blijkt dat de Rabobank nog steeds tekort schiet in haar beleid. Maar de OESO verbindt daar geen consequenties aan. Het wordt tijd voor bindende regelgeving.
> Lees hier de hele evaluatie
In 2013 bleek uit onderzoek van Milieudefensie en haar internationale partners dat Bumitama in West-Kalimantan (Indonesië) een illegale plantage beheerde. Voor de aanleg van deze plantage is het leefgebied van een grote groep orang-oetans vernietigd. Milieudefensie sprak daar de Rabobank en Deutsche Bank als geldschieters van Bumitama op aan. Deutsche Bank verbrak kort daarop haar relatie met Bumitama. De Rabobank deed echter niets. Daarop dienden wij in juni 2014 een klacht in bij de OESO. Deze klacht werd in december 2014 officieel in behandeling genomen. Hiermee startte een jarenlang bemiddelingstraject.
Foto's: Jason Taylor
Het bemiddelingstraject is na 3,5 jaar door het Nationaal Contactpunt (NCP) van de OESO geëvalueerd. In haar evaluatie schrijft het NCP dat alle partijen zich inzetten voor verbeteringen. Het NCP erkent dat er nog verbeteringen nodig zijn. Er zullen geen boetes of andere sancties worden opgelegd. Milieudefensie is niet tevreden met deze uitkomst van onze klacht bij de OESO. De uitkomst toont aan dat er wetten nodig zijn om te voorkomen dat banken geld blijven steken in ontbossing en landroof. Daarom zetten wij ons in voor een internationaal mensenrechtenverdrag voor grote bedrijven.
De drie grootste Nederlandse banken steken nog steeds volop geld in foute palmoliebedrijven. Uit het Zwartboek Draw the Line dat Milieudefensie begin juli 2018 publiceerde, blijkt dat de Rabobank, ING en ABN AMRO samen minimaal 4,9 miljard euro hebben gestoken in de palmolie-industrie. Vind jij ook dat dit moet stoppen?
> Bekijk hoe jij het regenwoud kan helpen beschermen
> Word Fair Future Apptivist en kom in beweging tegen de macht van bedrijven.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?