Donderdag 6 juni mag je weer stemmen. Dit keer voor de Europese verkiezingen. Daarom 5 redenen waarom een stem voor het klimaat juist nu belangrijk is. Plus: hoe zit het ook alweer met het Europees Parlement? Kortom, alles om goed voorbereid naar de stembus te gaan.
Zowel binnen Europa als daarbuiten veroorzaken onze grote vervuilende bedrijven enorm veel schade aan milieu en klimaat. Achter de productie van wat wij in de winkel kopen, gaat een wereld van leed en verwoesting schuil. Daarom is er nu een Europese wet die ervoor zorgt dat grote bedrijven inzicht moeten geven in de schade die zij veroorzaken bij het maken en vervoeren van hun producten. Ook heeft het Europees parlement een wet aangenomen die zorgt dat grote bedrijven deze schade voorkomen. Zij moeten ook een klimaatplan hebben om hun uitstoot te verminderen.
Luchtvervuiling zorgt in Europa jaarlijks voor 300.000 sterfgevallen. Dankzij Europese wetten is de luchtkwaliteit al verbeterd. Maar er is meer nodig. En de oplossingen liggen voor de hand: minder vervuilende grote bedrijven en meer ruimte voor duurzaam verkeer, zoals de fiets en het openbaar vervoer.
Meeste Nederlanders positief over EU
Er is best wat negativiteit rondom de EU, maar wist je dat veruit de meeste Nederlanders vóór de EU zijn? De EU is enorm ingewikkeld en log, maar daar staat veel goeds tegenover. Nederlanders lijken zich daarvan bewust. Uit de Europese Barometer 2024 blijkt dat 85% van de Nederlanders tegen een Nexit zou stemmen, mocht er een referendum komen. Nederland hoort bij de meest EU-gezinde landen.
Europa speelt een grote rol in de bescherming van onze natuur. Veel dieren en planten hebben het moeilijk en worden met uitsterven bedreigd. Dit komt vooral door de vervuiling van de industrie en de landbouw, veel te veel houtkap in onze bossen en een slechte waterhuishouding. De klimaatcrisis doet daar nog een schep bovenop, bijvoorbeeld door grote bosbranden. De wet die landen verplicht de natuur te herstellen, kreeg te weinig steun in de Europese Raad en is daarom uitgesteld. Meer groene stemmen zijn nodig!
Voor ons klimaat en de dieren- en plantenrijkdom op aarde zijn de bossen in Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika super belangrijk. Maar die worden op grote schaal omgehakt om er plantages van te maken. Bijvoorbeeld voor hout, soja en palmolie. In Europa verdwijnt de helft van de palmolie-import in onze brandstoftanks en dat werd elk jaar meer. Daar heeft de EU na protesten van onder meer Milieudefensie nu een stokje voor gestoken: vanaf 2023 moet het percentage palmolie in de tank sterk omlaag en in 2030 mag er helemaal geen palmolie meer in. Kijk, dat scheelt!
Forum voor Democratie ontkent dat er onafhankelijk bewijs is van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Ook twijfelen of verwerpen extreemrechtse partijen in Denemarken, Zweden, Estland en Oostenrijk de klimaatwetenschap.
Het klimaatakkoord van Parijs is de enige internationale langetermijnovereenkomst om klimaatverandering aan te pakken. Extreemrechts wil ons uit het akkoord halen, op z’n Trumps. De Oostenrijkse FPÖ, de Nederlandse PVV en de Italiaanse Lega Nord verwerpen allemaal het klimaatakkoord van Parijs.
Het klimaat kent geen grenzen. Om het ergste te voorkomen, moeten we samenwerken en onszelf niet afsnijden van de rest van de wereld. Mensen in het zuiden van de wereld raken nu al op drift door klimaatverandering en vluchten voor hun eigen veiligheid naar Europa. Een stem voor klimaat is ook een stem tegen klimaatontkenning en polarisatie.
Zo werkt het Europees Parlement
Elke 5 jaar stemmen we voor het Europees Parlement. In totaal mogen 375 miljoen Europese kiezers hun stem uitbrengen. Je stemt op een partij en een persoon die jou mag vertegenwoordigen in het parlement.
Europa lijkt misschien ver weg, maar met je stem kun je invloed uitoefenen op beslissingen in Europa. Denk aan het klimaat, onze gezondheid, groene banen of migratie.
Nederland heeft 31 van de 720 zetels.
In Nederland doen 20 partijen mee aan de verkiezingen. Politieke partijen met dezelfde kleur uit verschillende landen werken met elkaar samen in een fractie.
Zo. Nu kun je in ieder geval niet meer zeggen dat je niet gaat stemmen omdat je niks weet over de EU. Belangrijkste is dat je op iemand stemt met verstand van zaken die zich wil inzetten voor eerlijke en duurzame wetgeving. Want het klimaat houdt zich niet aan grenzen. De noodzaak tot samenwerking binnen de EU is groter dan ooit. Jouw stem bepaalt de Europese koers van Nederland.
Het klimaat warmt op, en toch gaan grote bedrijven gewoon door met vervuilen. Maar... er is goed nieuws. Onze klimaatzaken tegen Shell en ING zorgen wereldwijd voor hoop. De vervuilers kunnen gestopt worden! Met jouw steun zorgen we dat àlle grote bedrijven stoppen met vervuilen. Denk aan KLM, Ahold Delhaize, Unilever en Tata. Teken de petitie en stop de grote vervuilers!
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?