Tijd voor een Europese wet die alle vervuilers verplicht tot klimaatactie

Door onze rechtszaak moet Shell zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden. Europese wetgeving kan ervoor zorgen dat dit gaat gelden voor álle grote vervuilers.

Binnen de Europese Unie wordt hard onderhandeld over de zogenoemde Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn. Dat deze wet er komt is zeker. Maar wat er precies in komt te staan over bedrijven en de wereldwijde uitstoot die ze veroorzaken, is nog spannend. Milieudefensie wil dat er harde regels komen voor grote vervuilende bedrijven. Zodat alle bedrijven in Europa zich moeten houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Lees verder, dan vertellen we je er meer over.  

Verschillende soorten uitstoot 

Bedrijven veroorzaken verschillende soorten uitstoot. Een klein deel van hun uitstoot komt door de eigen productie en door de inkoop van energie (brandstoffen en elektriciteit). Dit noemen we scope 1 en 2. 

Het overgrote deel van de uitstoot die bedrijven veroorzaken, valt onder scope 3. Dit is de uitstoot die komt kijken bij het gebruik van grondstoffen én de uitstoot die wordt veroorzaakt doordat klanten het product gebruiken. Bij sommige bedrijven zoals Shell, maar ook Ahold, is dit maar liefst 95% van de uitstoot. Veel meer informatie over scope 1, 2 en 3 vind je in dit artikel.

Spaarlampen in plaats van échte klimaatactie 

Het komt grote vervuilers behoorlijk goed uit dat er verschillende soorten uitstoot bestaan. Het helpt ze om verwarring te zaaien over wat ze precies doen voor het klimaat.

Veel bedrijven doen al jaren alsof ze geweldig bezig zijn door hun uitstoot in scope 1 en 2 te verkleinen. Ze gebruiken bijvoorbeeld duurzame koffiebekertjes op kantoor, of hangen spaarlampen op. Met de cijfers over scope 1 en 2 in de hand beweren ze dat ze goed op weg zijn om de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs te halen. Ondertussen hebben ze het niet over de échte klimaatkiller: scope 3.

Een verplichting voor alle grote vervuilers 

In onze rechtszaak tegen Shell zeiden we dat Shell óók verantwoordelijk is voor de uitstoot die ontstaat als klanten hun producten gebruiken. De rechter gaf ons gelijk, en zei dat Shell ook zijn scope 3-uitstoot moet verminderen. Omdat dit in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs. 

Met onze rechtszaak dwongen we Shell tot klimaatactie. Bedrijven zijn bang voor dit soort rechtszaken, omdat het betekent dat ze onmiddellijk aan de slag moeten. Uit zichzelf doen ze te weinig. Daarom willen we dat, na Shell, nu ook alle andere grote vervuilende bedrijven in Europa worden gedwongen zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. De Europese richtlijn moet bedrijven gaan verplichten plannen te maken om hun uitstoot af te bouwen en dit ook uit te voeren. 

De Europese Unie heeft nu de kans om gevaarlijke klimaatverandering aan banden te leggen. En om deze verplichting vast te leggen in de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn. Blijf op de hoogte van de onderhandelingen in de Europese Unie; abonneer je op onze nieuwsbrief

Help ons een nieuwe klimaatzaak winnen 

Totdat de nieuwe wet er is, blijven wij grote vervuilers aanspreken op hun verantwoordelijkheid.  We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Ja, ik doneer voor een nieuwe rechtszaak!

Foto bovenin: Klimaatverandering. Hoog water in de Maas zorgt voor overlast door overstromingen. ©Michiel Wijnbergh. 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...