english

Europese verkiezingen 2019: 4 redenen waarom het klimaat jouw stem hard nodig heeft

Donderdag 23 mei mag je weer stemmen. Dit keer voor de Europese verkiezingen. Daarom 4 redenen waarom een stem voor het klimaat juist nu belangrijk is. Plus: hoe zit het ook alweer met het Europees Parlement? Kortom, alles om goed voorbereid naar de stembus te gaan.

1. 112 miljard euro EU-subsidies voor olie en gas 

Europa praat al sinds 2009 over het afschaffen van deze subsidies op olie en gas. En toch gaat er vanuit Europese lidstaten en de EU nog steeds 112 miljard euro naartoe. Vanuit Nederland 7 miljard!

Het afschaffen van deze subsidies levert gezondere lucht op, waardoor we langer leven. Voor hetzelfde geld kun je alle Nederlandse huizen voorzien van groene stroom, dit kost namelijk 5 miljard. Met de resterende 2 miljard isoleer je de huizen van mensen die het nu al zwaar hebben. Dat zou de CO2-uitstoot flink verder omlaag brengen én een boost geven aan groene werkgelegenheid.

2. 400.000 Europese sterfgevallen door vieze lucht

Een deel van de vieze lucht veroorzaken we zelf in Nederland. Een ander deel komt aanwaaien vanuit Europa. Luchtvervuiling zorgt in Europa jaarlijks voor 400.000 sterfgevallen. En de oplossingen liggen voor de hand: minder verouderde energiecentrales en vervuilende grote bedrijven, meer ruimte voor duurzaam verkeer, zoals de fiets en het openbaar vervoer.

Duurzaam_vervoer_meer_ruimte_voor_fiets.jpg

Meeste Nederlanders positief over EU 
Er is best wat negativiteit rondom de EU, maar wist je dat veruit de meeste Nederlanders voor de EU zijn? De EU is een enorm complex en log instituut, maar daar staat veel goeds tegenover. Nederlanders lijken zich daarvan bewust. Uit de Europese Barometer 2019 blijkt dat 86 procent van de Nederlanders tegen een Nexit zou stemmen, mocht er een referendum komen. Nederland hoort bij de meest EU-gezinde landen. 

3. Jouw stem houdt klimaatontkenners op afstand

Forum voor Democratie ontkent dat er onafhankelijk bewijs is van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Ook twijfelen of verwerpen extreemrechtse partijen in Denemarken, Zweden, Estland en Oostenrijk de klimaatwetenschap.

Het Klimaatakkoord van Parijs is de enige internationale langetermijnovereenkomst om klimaatverandering aan te pakken. Extreemrechts wil ons uit het akkoord halen, op z’n Trumps. De Oostenrijkse FPÖ, de Nederlandse PVV of de Italiaanse Lega Nord verwerpen allemaal het Parijsakkoord.

Het klimaat kent geen grenzen. Om het ergste te voorkomen, moeten we samenwerken en onszelf niet afsnijden van de rest van de wereld. Mensen in het zuiden van de wereld raken nu al op drift door klimaatverandering en vluchten voor hun eigen veiligheid naar Europa. Een stem voor klimaat is ook een stem tegen klimaatontkenning en polarisatie.

4. EU maakt vuist tegen palmolie in diesel

Voor ons klimaat en de dieren- en plantenrijkdom op aarde zijn de regenwouden in Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika super belangrijk. Die worden echter op grote schaal omgehakt om er palmolieplantages van te maken. De helft van die palmolie verdwijnt nu in onze brandstoftanks en dat werd elk jaar meer. Daar heeft de EU na protesten van onder andere Milieudefensie nu een stokje voor gestoken: vanaf 2023 moet het percentage palmolie in de tank sterk omlaag en in 2030 mag er helemaal geen palmolie meer in. Kijk, dat scheelt!

Zo werkt het Europees Parlement

Elke 5 jaar stemmen we voor het Europees Parlement. In totaal mogen 420 miljoen Europese kiezers (nu nog inclusief de Britten) hun stem uitbrengen. Je stemt op een partij en een persoon die jou mag vertegenwoordigen in het parlement.

Europa lijkt misschien ver weg, maar met je stem kun je invloed uitoefenen op beslissingen in Europa. Denk aan het klimaat, onze gezondheid, groene banen of migratie.

Zaal_Europees_Parlement_Brussel.jpg

De zaal in het Europees Parlement in Brussel. Nederland heeft hier 26 van de 751 zetels.

In Nederland doen 16 partijen mee aan de verkiezingen. Zo kun je stemmen op D66, VVD, GroenLinks, DENK. Maar je kan ook stemmen op partijen die alleen Europees meedoen en niet in de Tweede Kamer zitten, zoals De Groenen, Volt en Jezus Leeft. Bekijk alle partijen en gebruik de stemwijzer zodat je op een partij stemt die bij je past. 

Politieke partijen met dezelfde kleur uit verschillende landen werken met elkaar samen in een fractie. Zo zitten liberale partijen als VVD en D66 bij elkaar in 1 fractie. En zo zit GroenLinks in het Europees Parlement met andere groene partijen in 1 fractie.

Jouw stem bepaalt Europese koers van Nederland

Zo. Nu kun je in ieder geval niet meer zeggen dat je niet gaat stemmen omdat je niks weet over de EU. Belangrijkste is dat je op iemand stemt met verstand van zaken die zich wil inzetten voor eerlijke en duurzame wetgeving. Want het klimaat houdt zich niet aan grenzen. De noodzaak tot samenwerking binnen de EU is groter dan ooit. Jouw stem bepaalt de Europese koers van Nederland.

Wil je meer achtergrondinformatie over de EU en de thema's van deze verkiezingen? Bekijk dan deze handige longread van NRC.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...