english

Eerlijk en rechtvaardig klimaatbeleid: het kan wél!

Het kan wél: de kosten van klimaatmaatregelen eerlijk verdelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Goed nieuws, want als we het klimaatbeleid eerlijk maken, gaat de vervuiler betalen en kan iedereen meedoen. Hieronder lees je hoe.

“Een groene en eerlijke wereld is binnen handbereik. Het is aan ons om ervoor te kiezen.”
Donald Pols, directeur Milieudefensie

1. Eerlijk klimaatbeleid moet

Op dit moment betalen huishoudens en de bakker om de hoek het grootste deel van de klimaatmaatregelen. Dat is niet eerlijk. Want de meeste vervuiling wordt niet door jou en de bakker veroorzaakt, maar door grote bedrijven. Deze bedrijven zouden dus hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en voor hun eigen vervuiling moeten betalen.

De industrie betaalt nu veel minder dan huishoudens en kleine bedrijven:

Grafiek: oneerlijke verdeling lusten en lasten

2. Eerlijk klimaatbeleid kan

Door de juiste maatregelen kunnen de lasten en lusten eerlijker verdeeld worden. Een CO2-heffing is zo'n maatregel. Als de grote vervuilende bedrijven 20 euro betalen per ton CO2 die ze uitstoten, betalen ze mee aan hun eigen vergroening. Omdat dit eigenlijk maar een klein bedrag is, zullen deze bedrijven niet naar het buitenland vertrekken en gaan er geen banen verloren. Mogelijk komen er zelfs honderden banen bij. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van CE Delft, dat is uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

3. Eerlijk klimaatbeleid is goed

Doordat de industrie zijn eigen broek ophoudt, blijft er geld over om lage inkomens te helpen. Het gaat om ongeveer 500 miljoen euro per jaar. Zo kan iedereen meedoen aan een groene toekomst. Dat is niet alleen eerlijk, maar ook effectief. Alleen op deze manier halen we klimaatdoelen van Parijs en blijft de opwarming van de aarde onder de 2 graden.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...