Een CO2-heffing voor grote vervuilers is een goede manier om Nederland duurzamer en eerlijker te maken. Want zo draaien huishoudens en midden- en kleinbedrijf niet op voor de kosten, en betalen de vervuilers hun eigen vergroening. Maar als je bedrijven extra belast, rekenen die dat dan niet gewoon door aan de consument? Dat valt mee.
Aan elke ton CO2 die de vervuilende industrie uitstoot komt een prijskaartje te hangen. De opbrengsten worden vervolgens gebruikt om diezelfde industrie te vergroenen. De hoogte van de heffing wordt zó bepaald, dat grote bedrijven in Nederland blijven en de vergroening tegelijkertijd vaart krijgt. Volgens De Nederlandsche Bank is een heffing tot 50 euro per ton CO2-uitstoot geen probleem.
Bedrijven kunnen de heffing doorrekenen aan consumenten. Maar dat zou niet verstandig zijn. Door de heffing worden groene alternatieven namelijk goedkoper. En consumenten zullen vaker gaan kiezen voor die goedkopere, groene alternatieven. Vervuilers die niet vergroenen en hun vervuilende producten duurder maken, prijzen zichzelf dus uit de markt. Ze zullen de consumenten gaan volgen en kiezen voor energiebesparing en groene stroom. Zo is de omschakeling rond.
Kolen, olie en gas worden duurder en wind- en zonne-energie juist goedkoper. Bedrijven zullen dus minder fossiele energie gaan gebruiken en juist meer duurzame energie. Hierdoor kan de prijs van groene producten gelijk blijven, en zelfs goedkoper worden. De prijs van duurzame energie daalt immers zo snel dat die goedkoper wordt dan fossiele energie. Op korte termijn, terwijl de overgang naar schone energie aan de gang is, kan het zijn dat prijzen van producten tijdelijk omhoog gaan. Daarom pleit Milieudefensie voor steun aan lagere inkomens. Bijvoorbeeld door aanvullende belastingvoordelen, zoals heffingskortingen.
Duurzame productie leidt tot duurzame producten. Omdat duurzame productie goedkoper wordt, worden duurzame producten ook goedkoper.
Hoe dan ook, iedereen gaat iets merken van de overgang naar duurzame energie. Uiteindelijk zullen we allemaal andere keuzes moeten maken. Minder vlees, minder vliegen, minder spullen. Maar ook: heerlijke vegetarische gerechten, avontuurlijke Europese treinvakanties, en leuke, nieuwe, lokale en groene winkeltjes. Het is een nieuwe levensstijl, waardoor we beter zorgen voor de aarde en we een hogere kwaliteit van leven krijgen.
Een CO2-heffing helpt ons naar een schone, gezonde en veilige economie waarin groene oplossingen bereikbaar zijn voor iedereen.
Laten we niet vergeten dat een CO2-heffing de enige optie is. Bedrijven komen pas in actie als de overheid scherpe regels stelt. Het is de snelste methode. Hoe langer we wachten hoe meer geld het kost om maatregelen te nemen. En voorkomen is veel goedkoper dan genezen. Bovendien: zonder de heffing wordt de rekening pas echt hoog. Want door de opwarming van de aarde wordt het leven op aarde niet bepaald een pretje.
Het verschil tussen 1,5 en 2 graden opwarming is zo’n 30 biljoen dollar aan schade!
Wat betekent een CO2-heffing nu precies in de praktijk. Neem het gebruik van olie. De industrie gebruikt enorm veel olie om hun machines te laten draaien en om producten te verpakken (plastic) en te vervoeren (diesel). Omdat olie duurder wordt, stappen ze sneller over op bijvoorbeeld windenergie voor hun stroom, en op waterstof voor hun warmte en brandstof. Ook kiezen ze eerder voor verpakkingen van bio-plastic of gerecycled karton. Daarnaast schaffen ze elektrische vrachtwagens aan en doen steeds vaker zaken met groene voorlopers.
Het kabinet heeft in maart besloten om een CO2-heffing in te voeren en de energierekening van huishoudens te verlagen. Daarom werkt Milieudefensie weer mee aan het Klimaatakkoord. In december trokken we ons terug, omdat de plannen niet eerlijk en niet groen genoeg waren. Nu is daar wel weer zicht op. De komende tijd zullen we erop toezien dat de juiste CO2-heffing wordt ingevoerd en het klimaatbeleid echt eerlijk en effectief wordt.
Ondertussen blijven we de druk opvoeren. Daar zijn we goed in. En hoe meer mensen helpen hoe beter. Word lid!
Kijk de video: Dit doen we samen
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?